Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

29 Май 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Уникалната руска противотанкова ракета 9К121 „Вихър”

Изделието се подкачва на вертолет Ка-52 „Алигатор” и влиза в неговия арсенал като едно от най-новите средства за поражение

Желязко Тенчев

16. Март 2017 , брой: 53   296   0На 22 февруари т.г. руският военен министър армейски генерал Сергей Шойгу обяви пред депутатите в Държавната дума, че в Сирия са изпробвани в бойни условия 162 образеца нови и модернизирани въоръжения, съобщава blitz.bg. Сред тях е появилият се миналото лято на бойното поле вертолет Ка-52 „Алигатор” и влизащите в неговия арсенал най-нови средства за поражение. Руското онлайн издание rusvesna.su обръща внимание на фотография на Ка-52, на които той е с подкачени транспортно-пускови контейнери (ТПК), напомнящи комплекса 9К121 „Вихър”, произвеждани в Тула. Неговите изпитания приключили още в началото на 90-те години, но бил толкова авангарден, че можели да го употребяват единствено малкото на брой вертолети Ка-50 и Су-25Т. Затова „Вихър” не е произвеждан серийно и са правени само единични образци, например за операциите в Чечня.
Едва през 2013 г. концернът „Калашников” получил поръчка и започнал серийно производство на комплекса благодарение на „египетския договор” за вертолетите Ка-52 за техните вертолети за „Мистралите”, твърди rusvesna.su. Естествено преди продажбите ракетите трябва да бъдат изпробвани пред клиентите и то най-добре в бойна обстановка – Сирия. Ракетите на „Вихър” постоянно се намират подкачени на вертолетите в ТПК.
Масовите параметри на изделието са: на ТПК – 60 кг, на самата ракета – 42-45 кг. Сегашният арсенал от управляеми оръжия на Ми-24ПМ, Ми-35М и Ми-28, базирани в Сирия, включва ПТРК „Щурм-В”, „Атака-В” и „Атака-ВН” с боен радиус до 4-5 км. Преимуществата на „Вихър” са в практически двойно увеличената дистанция до 8-10 км. В началото на увеличеното разстояние ракетата се оказва след полет от 10 сек и е ускорена до 800 м/сек – над 2М. „Вихър” е разработвана като средство за поражение на съвременни танкове с дебелина на бронята до 100 см. Вероятността за унищожаване на движещ се танк от типа на Leopard 2 се оценява на 0,8-0,85. Вертолетът Ка-52 може да разстрелва танковете на противника с ракети, без изобщо да влиза в зоната на действие на противозенитните средства на противника.

Ка-52 с подкачени шест ПТРК 9К121 „Вихър”
Снимка aviation-news

 

 

Оръжие

 • Новата машина е достоен наследник на МиГ-29, на чиято основа е създаден
  25. Май 2017 100
  65
  0

  Държавните изпитания на новия руски изтребител МиГ-35 текат по план. Според заместник-министъра на отбраната на Русия армейски генерал Юрий Борисов военните са доволни от тази „добра машина“, пише „Российская газета”.
  Вицепрезидентът по иновациите на руската „Обединена авиостроителна корпорация“ Сергей...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"