18 Април 2024четвъртък20:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Британия напуска ЕС

Парламентът одобри окончателно "Брекзит", а Тереза Мей ще отхвърли искането за нов шотландски референдум

/ брой: 52

автор:Дума

visibility 12

Британският парламент окончателно одобри законопроекта, даващ право на правителството да даде ход на процедурата по излизане на страната от Европейския съюз (ЕС), съобщиха световните агенции.
Преди седмица долната камара на парламента одобри законодателството, но горната камара настоя за промени в него, включващи гаранция, че на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, ще бъде позволено да останат, и искане за парламентарно гласуване по крайното споразумение за "Брекзит". И двете поправки бяха отхвърлени в понеделник от Камарата на общините, след което Камарата на лордовете одобри законодателството без промени. Според британските закони това, което предстои, е единствено съгласието на кралица Елизабет II, за да бъде превърнато решението на парламента в закон.
Това дава зелена светлина на премиера Тереза Мей да задейства член 50 от Лисабонския договор за започване на преговори за излизане от ЕС. Британският министър за "Брекзит" Дейвид Дейвис заяви, че кабинетът на Мей ще направи това до края на март.
"Имаме план да изградим глобална Великобритания и да се възползваме от новото си място в света, изграждайки нови търговски връзки. Ние ще започнем процедурата по чл. 50 от Договора за ЕС до края на този месец, както бе планирано, и ще доставим резултати, които ще работят в интерес на цяла Великобритания", убеден е Дейвис.
В същото време министър-председателят на Великобритания планира да отхвърли искането на Шотландия за нов референдум за независимост на страната преди "Брекзит".
"Според премиера моментът за това е напълно неприемлив. Би било безотговорно да се съгласим с това и няма да го направим", каза източник от британското правителство, цитиран от "Таймс".
Втори анонимен източник от обкръжението на Тереза Мей заяви, че тя е готова да даде допълнително мнение в близките седмици и да заяви, че подготовката на референдума за независимостта на Шотландия би подкопала преговорната позиция на Великобритания пред останалата част на ЕС.
Говорител на ЕК потвърди, че Шотландия ще трябва да кандидатства отново за членство в Европейския съюз, ако гласува на референдум за отделяне от Великобритания.
От своя страна най-голямата националистическа партия в Северна Ирландия Ц "Шин Фейн", обяви, че иска "възможно най-скоро" референдум за отделяне от Великобритания. Това стана часове след като първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че страната й ще организира повторен референдум за независимост от Обединеното кралство.
"Брекзит" ще бъде бедствие за икономиката и за народа на Ирландия. Трябва възможно най-скоро да има референдум за обединена Ирландия", каза лидерът на "Шин Фейн" Мишел О'Нийл.
Социологическите проучвания обаче показват, че мнозинството жители на Северна Ирландия предпочитат да останат в пределите на Великобритания.


Британските депутати отхвърлиха предложенията за гаранции живеещите в страната граждани на ЕС да запазят статута си, с което предизвикаха масови протести по улиците на Лондон

БГНЕС

 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ