29 Март 2024петък10:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Анкара започна дипломатическа война с Холандия

Турските власти обсъждат варианти за преразглеждане на взаимоотношенията си с ЕС

/ брой: 52

автор:Дума

visibility 6

Турция замрази отношенията си на високо равнище с Холандия, след като по-рано холандското правителство възпря провеждането на агитационни митинги от страна на турски политици в страната. Освен това Анкара няма да позволи на холандския посланик да се завърне в Турция, съобщи АФП.
"Докато Холандия не даде компенсация за стореното, отношенията на високо равнище и планираните визити на министерско и по-високо равнище ще бъдат отменени", заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш след проведена среща в Анкара.
Турските власти обсъждат варианти за преразглеждане на взаимоотношенията си с ЕС, заяви по-рано по тв канала "А Хабер" турският президент Реджеп Ердоган. "Въпросите за преразглеждане на отношенията с ЕС са заложени в нашия дневен ред. Сега обаче главната цел е 16 април (датата на референдума за поправки в конституцията, разширяващи правомощията на президента - бел. ред.). Всички знаят моите съображения по отношение на ЕС". Според него Европа, както и досега се опитва да заблуждава Турция, като "и в периода на председателството на Малта тази тактика продължава". Ердоган отбеляза, че в тези условия Турция трябва да се заеме с преразглеждане на отношенията си с ЕС.
"Те постъпват нечестно. Дадоха ни обещания за бежанците, говореха за помощ от 6 млрд. евро. Дойдоха 750 млн. евро". Той припомни и че визовата либерализация е трябвало да се случи в края на 2016, но това не е станало.
Ердоган обвини и германския канцлер Ангела Меркел, че подкрепя терористите. Той заяви, че Берлин е оставил без последващи действия досиетата 4500 предполагаеми терористи, предоставени от Анкара. "Меркел, ти подкрепяш, храниш терористите. Предадохме 4,5 хиляди досиета, но нищо не е направено по тях", каза президентът.
"Турция за момента не е прекъснала преговорния процес за присъединяване към ЕС в качеството си на пълноправен член, но през последната година той почти не се развиваше, отношенията между Анкара и Брюксел все повече се обтягат, посочи още Ердоган. Според него е явно, че някои страни членки на ЕС не могат да приемат възхода на Турция като нововъзникваща сила. Той отправи и директно обвинение, че те умишлено се опитват да саботират гласуването в полза на референдума за измененията в турската конституция.
От Анкара заплашиха, че ще преосмислят мигрантското споразумение с ЕС, което спира потока от мигранти към съюза. "Турция трябва да преосмисли въпроса с прекосяването на границите”, съгласно мигрантската сделка с ЕС от 18 март 2016", турският министър по въпросите на ЕС Йомер Челик.
Наложените от Анкара в понеделник рестриктивни мерки включват замразяване на всички дипломатически комуникации с Холандия, но в същото време не се налагат икономически санкции.
По този повод холандският премиер Марк Рюте заяви, че турските санкции във връзка с дипломатическия скандал "не са толкова лоши, но са неуместни", съобщава "Гардиън". "Продължавам да намирам за странно това, че в Турция говорят за санкции, когато виждате ние имаме причини да бъдем ядосани след случилото се този уикенд", поясни Рюте.
Ангела Меркел реагира с кратко изявление, огласено от нейния говорител, който заяви, че германският канцлер няма да участва в "състезание по провокации".
Междувременно във вторник заместник-министърът на външните работи на Гърция Георгиос Катругалос в изявление пред тв канал СКАЙ изненадващо подкрепи Турция в кризата с Холандия. "Аз не бих искал да се намесвам във вътрешните политически проблеми на другите държави, но в Европа има принцип, който разрешава провеждането на такива прояви. Няма причина за налагане на забрани спрямо Турция. Не трябва да се провокират проблеми, които може да предизвикат проблеми в Европа", подчерта той, като добави, че неговата страна винаги се е стремила да поддържа дружески отношения със съседна Турция.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ