24 Април 2024сряда07:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Изгубената страна

Афганистан през 70-те години и днес

/ брой: 52

автор:Дума

visibility 93

Имало едно време една красива страна на име Афганистан - точно това е бил той през 60-те и 70-те години на XX век, особено при крал Мохамад Захир Шах (1933-1973), чието 40-годишно управление е запомнено като Златния век на Афганистан. Стабилна икономика, силна религиозност, но не такава, каквато може да се забележи в наши дни, това са все основни черти на държавата тогава. Отношението към другите религии е либерално. Бурно развиващи се отношения със Съветския съюз, а и с България, която е построила доста инженерни обекти в тази страна.
За съжаление кралят е свален през 1973 г. с преврат от братовчед си Дауд Хан, който свива отношенията с тогавашните социалистически страни и се преориентира към ислямските държави. Те обаче не са готови да дават помощта, получавана от Съветите. Тогава Дауд Хан иска Москва да възстанови помощта си, но, разбираемо, получава отказ. Разяреният президент заповядва да се ликвидира лидера на афганистанските комунисти. Погребението му прераства в демонстрация, а малко след това и в революция. Дауд Хан е свален от комунистите през 1978 г., а в края на следващата, 1979 г. съветската армия влиза в Афганистан. Последва кръвопролитна война, която взема стотици хиляди жертви, завършила с оттеглянето на Съветите през 1989 година. Гражданската война обаче под различни форми продължава и до днес.
През 90-те години на миналия век Афганистан започва да добива образа си, който познаваме днес. Дългата война гони голям брой хора, а непрестанният военен конфликт убива хиляди други. В зората на последното десетилетие се създава организацията талибани, която остава в историята като една от най-влиятелните и известните. Идеите на тези хора съвпадат с тези на групировките в наши дни като всеизвестната "Ислямска държава", а именно строги религиозни правила според исляма, унищожаване чрез кръвопролития на каквато и да е опозиция и това, без което не може, - многобройни атентати. Тези хора управляват държавата пет години. Тази петилетка със сигурност е една от най-отвратителните страници в историята на Афганистан.
Въпреки че талибаните са свалени през 2001 г., страната продължава да се намира доста назад в развитието си, особено що се отнася до правата на жените, които са подложени на изключително нечовешко отношение. Тя е и един от основните производители на наркотици. За това вина имат и САЩ, които през 80-те години подкрепят фундаменталисти като Бен Ладен, тъй като те воюват срещу Съветския съюз.
В наши дни положението в тази част на света не изглежда по-оптимистично. А Афганистан даде огромен брой бежанци за пореден път.
Днес е трудно да си представим, че Афганистан можеше да бъде напълно цивилизована и мирна страна, ако беше продължил курсът, поет от властта през 60-те и 70-те години на миналия век. Снимките с 50-годишна давност потвърждават, че тогава тази страна е била далеч по-цивилизована, отколкото днес.

(По материали от чуждия печат)


По улиците на Кабул. Обърнете внимание на тогавашните афганистански момичета


Построеният с помощта на СССР тунел Саланг, който свързва Северен и Южен Афганистан


Афганистански момичета се връщат у дома след училище. През 60-те години образованието било еднакво достъпно както за момчетата, така и за момичетата


Хотел "Интерконтинентал" в Кабул


Ученици танцуват в двора на училището по време на междучасие

През 60-те и 70-те години на ХХ век образованието е много популярно сред младите афганистанки



Джамията "Шах-до-Шамшира" ("Повелителят на двете джамии") в Кабул. Именно тук през 2015 г. тълпата линчува 27-годишната Фарханда Маликзада след спор с търговец, който обвинил жената, че е изгорила Корана. Този случай показа реалното положение с правата на жените в страната


През 70-те години афганистанските момичета спокойно са се разхождали с миниполички и по нищо не са се отличавали от европейките


Афганистанките днес. След падането на режима на Наджибула муджахедините задължиха жените да покриват главите си или да носят хиджаб, отказано им е да участват в Световната конференция на ООН за положението на жените, която се състоя през 1995 г. в Пекин. След превземането на властта от талибаните положението на жените се влоши още повече. Те са принудени да ходят покрити изцяло, забранено им е да учат и да работят извън дома си


Войната в тази разрушена страна продължава. Близо 11 500 цивилни са били убити или ранени в Афганистан през 2016 г., съобщи мисията на ООН в Афганистан



Гутериш:
Правата на жените в целия свят са застрашени

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че безопасността и достойнството на жените по цял свят са застрашени. В тази връзка той посочи с пръст екстремистите, подчиняващи жените и правителствата, орязващи женските свободи и оттеглящи законите срещу домашното насилие.
Изявлението си Гутериш направи по време на откриването на годишната конференция на Комисията по статута на жените и добави, че образованието и овластяването на нежната половинка от човечеството ще отприщят пълния потенциал на жените и ще спомогнат за преодоляването на "предизвикателствата, които възникват от насилствения екстремизъм, нарушенията на човешките права, ксенофобията и други заплахи".
Въпреки че Гутериш не назова конкретни държави или групи по време на речта си, някои западни медии смятат, че съобщението му е визирало терористичната групировка "Ислямска държава", която продава жени и момичета за секс роби. Също така думите му най-вероятно са били упрек и срещу американския президент Доналд Тръмп, който обяви война на абортите в страната и срещу Русия, която се опита да декриминализира някои форми на домашно насилие.
"Светът ни се нуждае от повече жени лидери - допълни той. - Нуждае се от повече мъже, които също да се застъпят за равенството на половете."

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ