20 Април 2024събота03:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Венцеслав Николов и "Силуети" с три концерта в "Сити марк арт център"

/ брой: 52

автор:Дума

visibility 539

Известният виолончелист, концертиращ артист, диригент, преподавател в НМА "Проф. Панчо Владигеров" и автор на книги проф. Венцеслав Николов и камерният ансамбъл "Силуети" за първи път ще се изявят на сцената на "Сити марк арт център" в София, бул. "Янко Сакъзов" 30 (бившето кино "Левски") на 19 март. "На бис" се нарича концертът на Венцеслав Николов (виолончело), Калина Митева (цигулка), Габриела Калоянова (виолончело), Лилия Жекова (пиано), Кристиян Калоянов (кларинет) с популярни, любими пиеси. На 22 април е следващата изява под наслов "В. А. Моцарт" на камерния ансамбъл "Силуети", по време на която Петромил Денев ще чете от писмата на знаменития композитор и изпълнител от втората половина на ХVттт век. На 20 май под рубриката "Публиката избира" Венцеслав Николов ще свири по желание на слушателите фрагменти из "Шест сюити за соло виолончело" от Йохан Себастиан Бах. Всички концерти са с начален час 18,30.
По повод новия цикъл концерти в "Сити марк арт център" проф. Николов споделя: "Сигурно всеки от нас има някакъв спомен, свързан с това място. Радвам се, че бившето кино "Левски" отново отвори вратите си за софиянци, вече като театрална и концертна зала. И бързо се превърна в притегателно място за културни събития. Очакваме с нетърпение първия концерт на 19 март."
За интересната идея да се съчетае музиката на гениалния Амадеус с част от богатото му писмовно наследство във втория концерт проф. Николов разказва: "Още като дете чудо Моцарт пътува из цяла Европа. Говори на всички европейски езици, знае латински, старогръцки (сам превежда рожденото си име Теофилус в Амадеус). Писмата му са винаги интересни и искрени, понякога забавни, говорят много за живота на изключителния музикант... А да слушаш двата клавирни квартета и премиерата на шестте ноктюрни в изпълнението на Калина Митева, Лилия Жекова, Кристиян и Габриела Калоянови наистина си заслужава."
Напоследък професорът често свири със своите студенти от "Силуети". "Да, но те вече не са студенти, а музиканти със собствен облик и биография, уточнява маестрото. Мисля, че и на тях, както и на мен, им е приятно да музицираме заедно. Обединява ни любовта ни към сериозното изкуство, общото разбиране за живота на артиста."

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ