Цената на краставиците стигна тази на месото
/ брой: 51
Цените на зеленчуците стигнаха тези на месото. Например в последните седмици цената на оранжерийните краставици в магазините стигна рекордни нива от почти 5 лв. за килограм. Само за няколко месеца тя скочи с близо 100%. Според Института по аграрна икономика това са най-високите стойности за последните 10 години. В същото време цената на свинското месо също подгони рекорд, но по ниска цена. Доц. Божидар Иванов от Центъра за икономически анализи на селското стопанство обясни пред БТВ, че високите цени на зеленчуците се дължат на тежките климатични условия не само в България, но и в цяла Европа.
"В Европа зеленчуците се покачиха с около 40%. У нас са безпрецедентни, но са в синхрон с Европа. България произвежда повече краставици, отколкото други страни, така че може да се каже, че цените до голяма степен се определят в страната и не са повлияни от външен натиск", обясни Иванов. Според статистиката надценката при краставиците е 35%, а при доматите - дори 45%. Експертът обясни, че и други години маржовете са били такива.
Едуард Стойчев, бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, коментира, че проблемът е в продължаващото ниско потребление, заради което производителите се опитват да продават качествената стока на максимална цена. "Нашето производство е едно от най-енергоемките и цените са високи заради високите разходи. Вносната продукция регулира пазара", посочи той.
Според Велин Георгиев, който е управител на оранжерия в Петрич, цените са високи заради тежката зима, но причина е и държавната политика - "Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие" докараха земеделието в България до това положение - да се внасят зеленчуци от Гърция и от Испания и така производството намалява". Той прогнозира, че цените ще започнат да падат в следващите 10 - 15 дни, когато производителите ще започнат да берат. За Великден доматите вероятно ще са 2,80 - 3 лв. за кг, а краставиците- 1,80 - 2 лв.