29 Март 2024петък16:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Избори: интервю

Иван Иванов:

Шуменци имат куража да поискат промяната

Хората се нуждаят от справедливост като понятие за морална правота, убеден е водачът на листата на "БСП за България" в Шумен

/ брой: 51

автор:Юлия Кулинска

visibility 28


ИВАН ИВАНОВ е роден през 1975 г. в Шумен. Има магистратура по история от СУ "Св. Климент Охридски" и по право от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Завършил е Школата за политически мениджмънт във Фрайбург, Германия. Бил е главен юрисконсулт на "Билдинг Строй Експрес" ЕООД. Преди това е ръководил офиса на "Воинтех" ЕООД в Шумен. Общински съветник в Шумен в периода от 2007 до 2013 г. Народен представител от левицата в 42-рото и 43-ото НС. Владее английски, немски и руски език. Водач е на листата на "БСП за България" в 30 МИР-Шумен.



"Истинската промяна минава през връщането на правилата, които забравихме, през сигурността и реалната правда"

- Г-н Иванов, БСП поиска от избирателите да поискат и да подкрепят промяната. Каква промяна предлага левицата?
- Да, предизборната кампания на "БСП за България" преминава под мотото "Поискай промяната". Нормално е всеки да пречупва промяната през призмата на собствените си виждания. Всички обаче се питаме каква България искаме днес и утре за нас, за децата ни, за внуците си?
Усетът на БСП за правилния отговор е безпогрешен. Беше безпогрешен на президентските избори, видя се и на 49-ия конгрес на БСП, когато беше поставено началото на промяната вътре в партията. Отговорът е един - да се върне човешкото и националното достойнство на хората, да участват сами в решенията за техния живот, а не да бъдат пионки в нечия порочна игра на власт.
Промяната минава през връщането на правилата, които забравихме, през сигурността и реалната справедливост. Усещането за безпомощност у българина трябва да се замести от възторг, че е част от суверенна и здраво стъпила в настоящето държава, в която всеки живее спокойно, има правила и възмездие за нарушителите.
Промяната пронизва всички сфери на живота - икономика, енергетика, транспорт, здравеопазване, образование, социална политика, доходи и пр., от които държавата е абдикирала и се възпроизвеждат безобразията на нечие безумие като пръстовите отпечатъци или реформата в училище. БСП има план за тази промяна и това е предизборната платформа.
- Кои са основните проблеми, които стоят пред Шуменска област, и какви ще са вашите приоритети като народен представител?
- Проблемите на шуменци са част от общия дефицит на решаване на проблеми в страната. За последните 2 години с ГЕРБ стигнахме до дълбока бедност, социално неравенство, демографска катастрофа, корупция и растяща престъпност. Всеки регион има специфика.
Най-спешен в Шумен е проблемът с водата, която е скъпа и с лошо качество. Това може да се промени само с намесата на държавата. Парите за строеж на пречиствателна станция за питейни води бяха отпуснати, но бездушието на Борисовите чиновници лиши шуменци от тази възможност. Ще поправим това с целева държавна помощ за нетърпящите отлагане дейности, които ще доведат до намаляване на загубите на вода, достигане на необходимото качество и цена.
Боде очите и проблемът с новата сграда на старческия дом. Средствата за довършването й бяха отнети от кабинета "Близнашки". Плачат за ремонт и съществуващите домове за стари хора в областта. Същото е и със спортните бази в Шумен, някои  буквално изчезнаха заради нехайството на местните власти, особено на кметовете от ГЕРБ.
Точно днес в Шуменско е много актуална и темата за здравеопазването. "Реформата" на Москов закри общинската болница в Нови пазар, а в областната МБАЛ зрее бунт срещу назначеното от кабинета "Борисов 2" ръководство. Тук трябва държавата да се намеси сериозно.
В Шумен е и един от най-големите университети на Североизтока - ШУ "Епископ Константин Преславски". Без неговите студенти градът би обезлюдял, какъвто ефект имаше "свиването" на Висшето военно училище до факултет. Тук трябва да се работи приоритетно с държавните механизми за планиране поне 5-10 години напред. Държавата трябва да поръчва бройките и да поема таксите на студентите във важните за региона специалности.
- Какви са основните тези в управленската програма на "БСП за България" в областта на реда и вътрешната сигурност? Какво означава "адекватна подготовка на МВР за постигане на пълноценно и обективно разследване на престъплeнията"?
- От изключителна важност за спокойствието в страната е формирането на система за вътрешна сигурност и обществен ред, която гарантира неприкосновеността на личността и собствеността. Стабилизирането на системата и създаването на нова концепция за работа в сектора минава през няколко много важни приоритета. На първо място е изготвянето на нова "полицейска карта", при която в районите на селата се създават участъци - постове с постоянен жандармерийски състав и  транспорт. Този пост отговаря за не повече от три села, патрулира и реагира при сигнали. Сега един инспектор отговаря за 5-6 села и нито той познава хората, нито те - него. Всичко това върви успоредно с материално обезпечаване и адекватни заплати на полицейските служители.
Нулевата толерантност трябва да е основен принцип на полицията - от безусловното санкциониране на всяко нарушение на пътя до бързата реакция при всяко престъпление. Много е важно да отпадне от правния мир понятието "маловажност". При срещи по селата това е първата молба към нас от страна на хората с претършувани мазета. Те искат възмездие за крадците на зимнината, животните и стопанския им инвентар.
Важно условие за ефикасна полицейска дейност е добрата подготовка на служителите на МВР. Качеството на оперативно-издирвателната дейност е най-сигурният метод срещу тежката и организирана престъпност, иначе става "Ние ги хващаме, те ги пускат". Разследването на престъпления трябва да става със съвременна криминалистична техника. Това означава пълно обезпечаване на криминалната полиция с модерна техника и експерти, както и създаване на регионални центрове с единна база данни от ДНК, дактилоскопия, балистика и т.н.
- Какво не направи управлението на ГЕРБ в този сектор?
- Честно казано, нищо позитивно не направи. Министър Румяна Бъчварова начело в МВР сътвори куп скандали и доведе служителите до пълна демотивация, особено пряко ангажираните в противодействието на престъпността. Безпринципното кадруване, предложенията за изменение на Закона за МВР, отстъпването от националните интереси по темата "Шенген" и още ред безобразия на управлението на ГЕРБ доведоха до колапс системата ни за сигурност и в частност - МВР. Страната се превърна в разграден двор, където безчинстват престъпници и шетат бойци на "Ислямска държава".
- Представете кандидатдепутатската листа на левицата за Шумен. От какви хора е съставена тя?
- Листата ни се състои от 12 души, което е пълен състав за нашия избирателен район. В нея има хора с експертиза във всички важни сфери на обществения живот, отдали сме уважение към опита, има място за младите, половината от кандидатите са жени, представени са всички общини от областта. Това е и основанието да вярваме, че ще имаме поне двама народни представители в новия парламент. Втори в листата е Георги Сашев - млад специалист по растителна защита от Нови пазар. Следват д-р Валентин Петров - утвърден кардиолог, Петранка Димитрова - педагог от Велики Преслав, Александър Александров - енергетик от Смядово, Лили Петрова - общински съветник от Шумен, и други експерти в различни сфери.
- Какви са вашите послания към шуменци? Защо трябва да гласуват на 26 март за кандидатите на "БСП за България"?
- Ще ми се избирателите да добият куража наистина да поискат промяна. Не каква да е, а системно изменение в отношението ни към живота. Ние предлагаме промяна, която ще ни позволи да планираме живота си, а не да я караме ден за ден, от заплата до заплата. Безперспективността съсипва. Не е нормално да си родител, да си треперил години над детето си и охотно да го изпратиш на летището, за да не се върне повече, или да го виждаш веднъж в годината по Коледа. Не искам това за себе си и моите деца. Ще правя каквото е по силите ми като народен представител, за да може повече хора да живеят добре, да им е удобно и сигурно тук, да имат усещане за ред и правила, и най-важното - за справедливост.
Не става дума само за справедливостта в съда, както еднопосочно я разбира Бойко Борисов. Нужна ни е справедливост като понятие за морална правота. Това означава да има съответствие между правата и задълженията, между труда и възнаграждението, между заслугата и признанието и, разбира се, между престъплението и наказанието. Това е обратното на усещането за ощетеност, каквото в момента изпитваме от настоящето си. Аз и моята партия искаме правила, сигурност и справедливост. Това е. Те се постигат само със средствата на социалната държава.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ