24 Април 2024сряда15:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Ще се вгорчи ли водата за софиянци?

Столичани не са стадо овце за постоянно стрижене чрез увеличаване на цените в полза на концесионера

/ брой: 51

автор:Дума

visibility 43


Д-р инж. Александър Трифонов


"Концесионерът на "Софийска вода" - френската "Веолия", поиска повишение на цените от около 29%. От КЕВР впоследствие обясниха, че са постигнали "намаление" и регулаторът предложи поскъпването да бъде "само" 18%. От комисията обясниха, че преработеният вариант ще бъде разгледан на ново закрито заседание. Предстоящото шоково увеличение породи серия от критики, а от Столичната община, която също има дял от концесията, обявиха, че то не е икономически обосновано. Причината е, че от ВиК дружеството мотивират искането си с рязкото понижение на потреблението в София.
Във върнатия доклад бе посочено, че през 2017 г. цената на водата в София трябва да стане 2,158 лв. с ДДС за кубик, при 1,82 лв. в момента. Поетапно увеличение бе предвидено и за следващите четири години. Целта е през 2021 г. столичани да плащат 2,69 лв. за кубик с ДДС, или с 47% повече спрямо сега. В доклада на регулатора се посочва, че и новата цена е далеч от т.нар. социална поносимост, която за 2021 г. е изчислена на 11,44 лв. за кубик", пише в. Сега на 1 март т.г.


Непочтен пазарлък

на гърба на населението. Колко е поносимата цена - безумие на бюрократската мисъл. На 27 март 2013 г. шефът на "Веолия уотър" Етиен Пети поиска от регулатора ДКЕВР да му одобри скок в цената на водата от 15%, защото месечната сметка на софиянци била равна на 2 кг свинско месо. Скрита зад "Софийска вода" АД, тази компания смуче парите от софийските данъкоплатци. Срещу своите 23% в "Софийска вода" АД Столичната община досега не е получила нито един лев от печалбата на дружеството, пише в. "Атака" в броя си от 10.07.2016 г. Такава е и констатацията в одитния доклад на Сметната палата от 15.09.2005 г. за периода 1998 - 2003 г. "В Решение №3 на СОС по Протокол №51 от 30.11.1998 г. за откриване на процедура за предоставяне на концесия не е включен един от задължителните реквизити съгласно чл. 9, ал. 2, т. 3 от Наредбата на СОС за предоставяне на концесии от 1997 г.- вид, размер и начин на плащане на цената на концесията."
Избраната компания за мониторинг на концесията (до 2006 г.) "Омонит" ООД (независимо че хонорарът й е за сметка на приходите от концесията) установява в доклад от декември 2005 г.

31 нарушения в дейността

на концесионера, което е основание за прекратяване  на концесионния договор, като докладът е представен пред Парламентарната комисия за борба с корупцията и пред столичния кмет Бойко Борисов. Кметът Бойко Борисов бил заявил пред националната телевизия, че той "води интензивни преговори със "Софийска вода" и има усещането, че те ще приемат всичките ни 15 условия за предоговаряне на концесията. Ако това не стане, ще я развалим." Хубави думи, но резултатът е друг. На 15.01.2009 г. по решение на СОС договорът е продължен, независимо че няма намаление на загубите на питейна вода. Слуховете за дипломатически натиск остават непроверени.
Ако пресметнем, че средно печалбата е 80 млн.лв. на година (в годините се е движела от 37 до 172 млн.лв.), то от 1999 г. се получава, че Столичната община е подарила на концесионерите общо около 300 млн.лв. съответно на "Интернешънъл уотър" и "Юнайтед Ютилитис" (встъпила като правоприемник на концесията през 2003 г.), около 200 млн.лв., а на "Веолия уотър" - около 100 млн.лв., а може би и повече. Срещу това няма заложеното в концесионния договор намаляване на загубите по водопреносната мрежа от 60% до 30%. В момента

загубите са около 48%

Всичко това става със знанието на правителството и с решението на Столичния общински съвет (СОС), с което "Веолия уотър" встъпва в правото на концесионер на мястото на "Юнайтед Ютилитис" през 2010 г., без да се променят условията на концесионния договор. Единственото, което се спазва, е увеличението цената на услугата 0,43 лв./куб.м през 2000 г., а концесията се печели с цена 0,405 лв./куб.м за целия период на договора. Т.е. имаме нарушение на договора още през първата година от концесията.
1,40 лв./куб.м- в 2009 г.
1,82 лв./куб.м - в момента;
Цената, която плаща "Веолия уотър" на МОСВ и НЕК за добив на вода от язовир "Искър" за 1 куб.м вода е 0,02 лв., а столичани плащат 91 пъти по-скъпа вода.
Според информация на Медиапул от 28.01.2016 г. "В средата на януари председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че вдигането на цените на водата ще започне от януари 2017 г. във връзка с одобрените от правителството нови наредби за качеството и за цените на ВиК услугите. По думите му това ще става с одобряването на новите 5-годишни бизнес планове на операторите. За София определеният таван на "социално поносимата" цена на водата е 5,50 лв., но Иванов обясни, че тарифите ще са доста по-ниски от него. 
С писмо от декември 2015 г. Столичната община е изискала от КЕВР

пълна регулаторна проверка

на "Софийска вода", като е обърнала внимание на комисията да прецени доколко концесионерът докладва за намаляване на загубите на вода и дали отчетените резултати по този показател са реални."
Изводи
1. Явно издевателството с цената на водата за столичани ще продължи, то е запланувано, т.е. запланувана е печалбата на "Веолия уотър", и ако договорът с нея бъде анулиран, ние ще трябва да си им я платим, независимо че концесионният договор е сключен при съвсем различни условия.
2. Предложеният вариант за увеличение на цената ще бъде разгледан на 6.03.2017 г. на закрито заседание. Защо на закрито - навярно, за да  не станат публично достояние неправомерните разходи на ръководното тяло на "Софийска вода" АД, разбирай разходите (възнаграждения, хонорари и други) за представителите на "Веолия уотър". Навярно продължава практиката "Софийска вода" АД да сключва договор с майката за оказване на консултантски услуги. Съгласно Приложение "А" на такъв договор с "Юнайтед Ютилитис" "Софийска вода" АД е трябвало да плаща на фирмата майка в САЩ всяка година 250 000 щ.долара, като тази сума се е индексирала с процентно изменение на индекса на потребителските цени в САЩ и наказателни лихви, ако се забави плащането след договорената дата. Освен това съгласно Приложение "Б" "Софийска вода" е трябвало да покрива разходите на наетия персонал - освен хонорара от 8500 долара/седмица и самолетни билети, настаняване, вкл. и на лицата на тяхна издръжка (разбирай съпруга, деца) за храна, визи, обучение и т.н. Освен това на концесионерите са предоставени гаранции от Столичната община за взети от концесионера кредити;

дадено им е право

да заприходяват в активите на "Софийска вода" изградени от юридически и физически лица обекти на ВиК инфраструктурата, без да им се заплаща, съгласно Наредба за управление на общинската собственост на Столичната община от средата на 2005 г.
3. Тази практика би продължила, ако не беше ветото на президента, тъй като в отменения закон беше заложено:
- експлоатационните разходи да не се контролират, право на концесионера да ги предоставя като обем и в разбивка;
- възможността да се изменя концесионният договор по всяко време при нарушаване на "икономическия баланс" и предлагане на "социално-приемлива цена" - понятия, които не са обяснени като съдържание и доказване. От това следва, че с тях може да се спекулира в полза на концесионера;
- работа само с прогнозни, а не с реални и доказуеми цени и параметри;
- неспазването на процедури и неправилна оценка за стойността на концесията се наказва виновното длъжностно лице с глоба от 50 000 лева максимум, което е нищожно в сравнение с щетата за държавата, респ. с осигурената печалба за концесионера. Като се има предвид, че договорите ще се подписват след решение на колективен орган, а за тях няма наказателна отговорност, то

 корупцията ще продължи

да властва.
4. Явно корупционната практика силно е вилняла при тази концесия, защото независимо от:
- констатациите на Сметната палата от 2005 г. за нарушение в процедурата и параметрите на концесията;
- одиторския доклад на компанията KPMG от 2003 г. с предложение да се прекрати концесионният договор;
- констатациите за нарушения при изпълнението ангажиментите на концесионера в докладите на "Омонит" ООД (за тези доклади кметът на Столична община не е информирал Столичния общински съвет, което е регистрирано в Годишния доклад за граждански мониторинг върху дейността на СОС 2004-2005 от Институт Отворено общество София),
не се предприемат никакви опити за прекратяване на концесионния договор или неговата корекция с действащия закон за концесии.
5. Неясно, неразбираемо и подозрително е, че омбудсманът на Р България не взема отношение по този казус, а Сметната палата не е извършила проверка на договора от 2005 г. досега;
Столичани не са стадо овце за постоянно стрижене чрез увеличение на данъци и такси в услуга на концесионерите. Но дано това по-бързо се разбере и да дойде 3-ти март в отношенията с концесионерите да станат въплъщение за коректно и взаимоизгодно сътрудничество между публичната власт и частния капитал.                           

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ