29 Март 2024петък12:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акцент

И Борисов да каже истината за дядо си

Няма как този дядо да е убит от ДС през 1944 г. като николапетковист, понеже тогава ДС не е имало, а партията "Никола Петков" е създадена... година след това

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 5991

Антон Гицов

Помните ли как в дебата с ген. Радев преди президентските избори кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева разказа една сълзлива история: дядо й, николапетковист, е получил смъртна присъда и бил убит от комунистите през 1952 г.? Тя не знаела за това, разбрала едва след 10 ноември 1989 г., потърсила сметка от родителите си "защо са крили толкова години, за това, че не знам какъв е коренът ни", а баща й на смъртния си одър я заклел да не казва, че комунистите са затрили дядо й. Клетва, която тя уж нарушава сега в момента, сякаш никой не помни, че и друг път е говорила за "убития си дядо". Лично тя, при първа възможност, отишла в затвора и прочела досието на дядо си. Твърденията по отношение на дядо й обаче издишаха по ред причини. Действително след 9-ти септември 1944 г.  има процеси срещу Никола Петков и видни негови съратници, някои от тях министри, като съдебните процеси срещу тях приключват до края на 1949 г. Само Никола Петков получава смъртна присъда. При положение, че най-видни дейци на БЗНС "Никола Петков", някои с тежки обвинения за заговор с цел сваляне на властта на Отечествения фронт чрез военен преврат, не са осъдени на смърт, изглежда малко вероятно цели три години след 1949 г. да са издавани и изпълнявани смъртни присъди срещу не толкова изявени провинциални функционери на БЗНС "Никола Петков". Още повече, че много от членовете на тази партия, стреснати от процесите, са подали молба да бъдат наново приети в редиците на Отечествения фронт. А и властта вече е обявила, че се е справила с николапетковистките заговорници, така че повече не и е било нужно да инсценира нови процеси с издаване на смъртни присъди. А през 1952 г. са съдили други хора - онези, които от името на хитлеристка България са издевателствали над населението в Гърция. Ето защо Цецка Цачева, бидейки на такъв висш държавен пост като председател на българския парламент и бивш кандидат за президент, беше призована да каже истината за дядо си, като  докаже с факти и документи: кога, къде и в резултат на какъв процес е произнесена смъртна присъда над дядо й, в какво е бил той обвинен, и на базата на какви архивни документи се опира тя в твърдението си.  
  В последно време бившият премиер Бойко Борисов не пропуска да напомни, че и той имал дядо николапетковист, който бил убит от комунистите на 9 септември 1944 г. Още през 2014 г. в личния си профил във фейсбук Борисов беше пояснил как станало това: "На 9 септември, когато са дошли гавазите от Държавна сигурност, са го извели от дома му и са го пребили с тояги в царевицата в двора, пред очите на всичките му близки". На последното заседание на Министерския съвет в края на декември миналата година, Борисов заяви, че понеже дядо му бил николапетковист - "дори в моето досие пише "враг на народната власт, николапетковист". А миналия месец на сбирка на Съюза на репресираните във Велико Търново той пак спомена как убили дядо му, а после съобщили на близките, че бил умрял "от червен вятър".
  Може да очакваме, че във времето до изборите Борисов няма да пропусне да предъвква тази история - трябва да обере гласовете на  гласоподаватели, които имат зъб на комунизма и социалистическата партия, наследила БКП, а за тези гласове конкуренцията е жестока - ДСБ, СДС и всичко, което се бута в "дясното".
 В това, че лидерът на ГЕРБ иска да обере тези гласове няма нещо нередно - това си е негово демократично право. Но важното в случая е, че, изглежда, подобно на Цецка Цачева, и той заиграва театър с истината, като казва неща, които изглеждат измислени. Борисов никога не уточнява, кой точно негов дядо е бил убит - бащата на майка му или на баща му, той избягва да спомене име. Друго: няма как на 9 септември ДС "гавази" да са убили дядо му, защото, тогава даже още не е създадена Народната милиция, камо ли ДС, която е създадена много по-късно. Няма как да са убили дядо му и защото е бил "николапетковист"- Никола Петков по това време е важна фигура в Отечествения фронт, който организира и осъществява преврата в София на 9 септември, самият той става министър от правителството на ОФ и подкрепя горещо създаването на Народния съд.
 Както при Цецка Цачева, така и по отношение на Бойко Борисов възниква един фундаментален въпрос. А той е: Как с такива дядовци - врагове на народната власт, която дори ги ликвидира като такива, те са били приети за членове на БКП и са растяли по партийната стълбица? Известно е, че по онова време членството в партията осигуряваше по-лесно кариерно израстване и натискът за влизане в партията беше толкова силен, че за да станеш член на партията, трябваше да имаш идеална биография, правилен класов произход, кандидатите се проверяваха по служебна и семейна линия, както се казва, до девето коляно. Значение имаше, ако и родителите ти са по това време членове на БКП, а в някои медии излязоха твърдения, че и майка му, и баща му на Борисов са били партийци - нещо, което той досега официално не е опровергал.
 Бойко Борисов, твърди, че е чел досието на дядо си, откъдето ставало ясно, че дядо му е обрисуван като враг на народа и "николапетковист". Но няма как да пише такова нещо в това досие по простата причина, че  партията БЗНС "Никола Петков" е основана... през лятото на 1945 г., близо година след като дядо му е бил убит. Между другото твърденията му се различават и от публикуваните от някои медии  спомени на В. Киров от село Хераково, който познава отлично семейството на Борисов, според който единият му дядо - бащата на майка му, е починал от старост през 1970 г. а другият - този по линия на баща му - през 1965 г.! Той твърди даже, че майката на Борисов е била дори партиен секретар.
Каквато и да е истината, един лидер на партия, бивш министър-председател и кандидат за нов мандат като такъв, не може и не бива да създава впечатление, че има проблем с истината. Ако твърди нещо, в което мнозина се съмняват, да го докаже - с проверими факти, документи и като публикува досието на убития дядо.
Което между другото все още не е направила и видният член на БКП, после на ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Цецка Цачева.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ