Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юни 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

Пегас

ПРАЗНИК

Музикалната академия чества Панчо Владигеров

Дума

10. Март 2017 , брой: 49   298   0Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще отбележи празника на своя патрон - проф. Панчо Владигеров с тържествен концерт от негови произведения и изложба "Снимки и спомени от кабинета на Владигеров" на 13 март, понеделник, в НМА. Патриархът на българската музика Панчо Владигеров е роден на 13 март 1899 г. и сега се навършват 118 години от неговото рождение. Празникът се осъществява с партньорството на Държавен културен институт къща-музей "Панчо Владигеров".
В програмата на концерта ще прозвучат популярни негови творби, сред които песен из "Българска сюита" за цигулка и пиано, песните "Минчо на Минка намигна", "Чудила се й мила мама", "Девет години станаха, Йонке", "Одит моме за вода", "Вила се й гора", "Стари дядо стадо пасе", ария на Зоя от операта "Цар Калоян", Есенна елегия за пиано, "Биляна" из цикъла "Седем български танца" оп. 23 за клавирно дуо, Концерт за цигулка номер 1, първа част. Изпълнителите са студенти и преподаватели от академията. Откриването на изложбата е от 18 ч. на втория етаж, а началото на концерта - 18.30 ч.  

 

 

 

Пегас

 • От редактора
  23. Юни 2017 121
  176
  0

  Повод да напиша следващите редове са годишните награди на БГ Радио, раздадени преди няколко дни. Провокираха ме текстовете на песните. Провокираха ме като поет. А като родител съм възмутен.
  Музиката може да не е моята, но е хубава. Радвам се и за изпълнителите, повечето от тях безспорно талантливи.
  Само че всяка песен е и текст.
  Именно откъм текст куцат наградените песни. В...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"