Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Август 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Пегас

ЮБИЛЕЙ

25 години специалност метал

Дума

10. Март 2017 , брой: 49   335   0На 13 март от 18 ч. в галерия "Академия" на НХА ще бъде открита юбилейната изложба на специалност метал в НХА по случай нейната 25-та годишнина. Експозицията представя творби на студенти, преминали през годините в ателиетата на специалността. Продължава до 31 март, научи ДУМА от Диди Спасова, пиар.
Метал е една от най-новите специалности в Националната художествена академия. Първите стъпки са направени през 1979 г., когато с указ на Министерския съвет се регламентира обучението на студенти по художествена обработка на метал. Заради проблеми с материалната база и преподавателския състав първият прием на студенти е през учебната 1991/1992 г. Първи и единствен преподавател в началото е проф. Георги Чапкънов. С обявяването на конкурс за преподаватели през 1995 г. се създава екип от най-добрите специалисти на металопластиката, като всеки от тях основава и ръководи ателие. Водещи преподаватели са професорите Богомил Николов, Димитър Делчев, Велислав Минеков и Иван Славов, а по-късно и доц. Емил Бачийски.

Работа на Ваня Димитрова
 

 

 

Пегас

  • От редактора
    18. Август 2017 161
    133
    0

    В България през последните години се наложи просташкият език, масово използван от така наречения политически, икономически и "културен" елит. Виновни за това са и голяма част от медиите, които заливат зрителите и читателите си с простащина, цинизъм и арогантност. Кои са героите на новото време? Кои са моделите за подражание на подрастващите? Мутри с речников запас от около 200 думи,...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"