25 Април 2024четвъртък16:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ПРЕМИЕРА

Възстановяват опера от Лист след 2 века

/ брой: 49

автор:Дума

visibility 52

Прекрасна опера от 1894 г. на композитора Фeренц Лист, която седи незавършена и забравена в германски архив от близо 2 века, ще види отново бял свят това лято. Тя ще направи световната си премиера, след като бе открита и възкресена от академик от Университета в Кеймбридж. Дейвид Трипет, лектор в Музикалния факултет на университета, пръв открива операта във Ваймар преди 10 г. Известен само на шепа ученици на Лист, ръкописът е дълго време възприеман като твърде фрагментиран и нечетим заради стенографския стил и завършеното само 1 действие. Въпреки това Трипет прекарва последните 2 години в неговото възстановяване и сега 10-минутен откъс от труда му по композицията ще бъде изпълнен от арменското сопрано Ануш Ховханасиан по време на световния конкурс "Би Би Си Кардиф", информира БГНЕС.
Либретото, базирано на трагедията на Лорд Байрон "Сарданапалус", разкрива историята на асирийския цар Сарданапал. "Музиката е спираща дъха - уникална смесица от италиански лиризъм и хармонични иновации. Няма нищо подобно в оперния свят", казва Трипет. 


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 358

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 287

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ