20 Април 2024събота00:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книгата

Огледалото на живота

/ брой: 49

visibility 619

Боян АНГЕЛОВ

    Писателят е огледалото на живота. Това определение сигурно няма да срещнете никъде другаде, защото възникна съвсем апосретиорно и съвсем неочаквано. То възникна след прочита ми на "Нектар от спомена" на Кольо Георгиев. И се разположи в гънките на паметта, в стволовете на въображението и в енигмата на съпреживяното. Така предначертано и толкова непосредствено, това определение би трябвало да озари всяко индивидуално съзнание, докоснало се до повествователния свят на вълшебника Кольо Георгиев. Той е създал белетристика, която, по своята съпоставимост с представите, принадлежи на поетическата аналитичност на битието с неговите субстанции и атрибутивни релации. Защото, така подредени, словата в разказите на Кольо Георгиев получават емоционална динамика, която не само че се доближава до езика на поетическия изказ, но понякога го конкурира чрез силата на словесните внушения, оповестени чрез динамиката на диалога, чрез носталгията на преживяното и най-вече - чрез непринуденостите и искреността, която остави завинаги входната врата за истинската словесност.
    Кольо Георгиев отдавна е заел своето неотменно място сред върховете на съвременната българска литература. И това място не е никак случайно, защото стилът на този творец излиза от талвега на познатото и чрез неимоверната иносказателност на диалога, чрез въображението и чрез пречистеното морално съзнание одухотворява битието ни, прави ни сякаш по-възвишени и най-вече - по-човечни.
Първото и превъзходното в разказите на Кольо Георгиев е хуманността, загърната с ненадменната сензитивност на преосмисленото. За този писател съхраняването на детските спомени е станало висша добродетел. За него сакралното преживяване е най-чистият нравствен извор и писателят гостолюбиво ни кани да пием оня нектар от спомени, който ще ни направи по-жизнени и по-пригодни за всекидневните битки със злобата и сквернословията.
След прочита на разказите "Лека нощ, татко" и "Дядото и внучето" моралната справедливост ще намери своите добри пристанища и със сигурност човек ще получи онази доза справедливост, от която е изпитвал истинска необходимост. И това е така, защото Кольо Георгиев прибавя към своята нелека биография на борец за социална справедливост и волята си да се бори за победата на нравствения стоицизам, да бъде "съдия на самия себе си".
Кольо Георгиев е неподражаем майстор на диалога и чрез него успява да събуди и обуздае конфликти, да нарисува образи и да оживи картини. И по вълшебен начин да ни накара да приемем онова, което той вече е изживял, пресъздал и одухотворил. А написаното от него е заело мястото си в традицията на най-доброто от литературната ни класика.
Живият и увлекателен език, който всъщност е само средство да се изрекат нравствени послания без давност, обуславя наличието на морална устойчивост, принадлежаща само и единствено на големи личности и характери.
Без съмнение Кольо Георгиев е  от онези малцина стоици, без които не само българската литература, но и България би заприличала на безводна и бездушна пустиня. Ето защо от сърце и душа му желая още дълго да ни радва със своите естетически послания, със своята неизмерима и неподражаема образност и със своето любомъдрие. И да пием без насита неговия "Нектар от спомена"!



Съюз на българските писатели
Издателство "Български писател"
Национален литературен салон "Старинният файтон"
ви канят
на юбилейна вечер на писателя
Кольо Георгиев
и премиерата на новата му книга

"Нектар от спомена"

Слово на Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели

14 март 2017 г.,                                                  Национален клуб на БСП
вторник, 17.00 часа                                                        ул. "Позитано" 20

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ