18 Април 2024четвъртък16:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Народна медицина

Корените на дилянката съдържат уникални вещества

/ брой: 49

автор:Дума

visibility 1873

Етерични масла, гликозиди, алкалоиди, танини, полизахариди, органични киселини, витамини, микроелементи се съдържат в корените на дилянката, известна като валериана (Valeriana offcinalis).  Най-голямо значение за седативното действие на растението имат съдържащите се в нея - монотерпенови алкалоиди валерианин, актинидин и т.нар. валепотриати (те са триестерни производни на иридоидите). Тези вещества се разлагат при продължително варене. Това многогодишно растение с височина 1,5-2 м цъфти от началото на пролетта, до средата на лятото.
Валерианът оптимизира сърдечната честота и разширява коронарните съдове. Билката е с положителен ефект върху храносмилателната система, нормализира червата и повишава секрецията на жлъчката. Растението често се използва при лечение на черния дроб, жлъчния мехур и езофагиален спазъм, метеоризъм и запек. Добър ефект има валериана и при проблеми на сърдечносъдовата система.
Лекарите често предписват валериан за облекчаване на състояния на невроза, истерия, нервна свръхстимулация и безсъние. В допълнение, валериан се използва за лечение на епилепсия, астматични пристъпи, атопичен дерматит и пневмония.
V Бременни или кърмещи жени и деца не трябва да използват валериана.
V Хората, които приемат лекарства за безсъние или тревожност, като бензодиазепини, не трябва да се комбинират тези лекарства с валериан.
V Страничните ефекти при употребата на билката може да включват главоболие, световъртеж, сърбеж, дразнене на стомаха, сънливост през деня, сухота в устата. Билката може да доведе и до прекомерна сънливост, ако се приема с други  билки със седативен ефект - хмел, коча билка и пр.
Билката се прилага под форма на запарка: 2 ч.л. корени се заливат с 200-300 мл вряща вода. Остава се да киснат около час, след което запарката се прецежда и отварата се приема по 200 мл 2-3 пъти дневно.
V При продължителна употреба на билката могат да се причинят храносмилателни смущения. Трябва да се правят почивки за 3-4 дни. Запарката се използва за лечение на неврози от общ характер - мигрена, безсъние, епилепсия, истерия.
Чай от билката се приготвя от 1 ч.л. билка, залята с половин литър вряла вода. Пие се 1/3-1/2 чаша 3 пъти дневно, след ядене. Чаят помага при повишена нервна възбуда и безсъние.
От корените на билката се приготвя студен извлек - 2 ч.л. ситно нарязана билка се залива с 250-300 мл вода. Оставя се да кисне 24 часа. Приема се по 1 с.л. 4 пъти дневно. Извлекът е силно сънотворно средство.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ