25 Април 2024четвъртък20:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медии

СБЖ подкрепи издателите на "Прас-прес"

Сайтът на Съюза на българските журналисти пуска рубрика с примери за фалшиви новини

/ брой: 49

автор:Павлета Давидова

visibility 813

Съюзът на българските журналисти предложи подкрепа на издателите на вестника с карикатури "Прас-прес". Председателят на СБЖ и на УС на агенция "София прес" Снежана Тодорова се срещна с авторите и редакционния съвет на импровизирана среща на площад "Славейков", където Иван Бакалов и колегите му разпространяваха извънредния тираж на вестника. Тя им предложи да разпространяват изданието в галерията-книжарница на "София прес".
Както ДУМА вече писа, издателите на "Прас-прес" обявиха, че ще сезират главния прокурор Сотир Цацаров и Комисията за защита на конкуренцията за злоупотреба с монополно положение. Те се оплакаха, че вестникът е скрит от пазара и обявиха, че така се посяга на свободата на словото. До страната са стигнали не повече от 1000 броя от вестника, а стотици читатели питат къде са останалите бройки от 10-хилядния тираж.
"СБЖ се присъединява към множеството въпроси, зададени от Иван Бакалов, Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев - издателите на българския "Шарли Ебдо": Кой открадна скромното вестниче с карикатури? Кой превърна "Прас прес" в най-опасното издание на пазара? Кой се гневи на карикатури? Кой се уплаши от "Прас-прес"?", обявиха от съюза. СБЖ ще сезира Европейската и Международната федерация на журналистите за грубото нарушаване и погазване на журналистическите права и свободата на словото у нас.
Междувременно във фейсбук се самоорганизира мрежа от доброволци за разпространението на сатиричния вестник. Групата е гражданска инициатива и е замислена като платформа за координация в рамките на София, уточняват инициаторите. Вторият брой на "Прас-прес" излиза този вторник, а нулевото и първото издание могат да бъдат закупени онлайн от сайта prass.press.
От СБЖ обявиха и началото на друга своя инициатива. Съюзът започва кампанията "Не на фалшивите новини!". По подобие на руското външно министерство, СБЖ също ще изобличава фалшиви новини онлайн. На сайта на съюза ще бъде създадена специална рубрика "Стената на срама". На нея ще бъдат публикувани примери за некоректна и подвеждаща информация от български медии. Читатели, слушатели и зрители могат да сезират Етичната комисия на СБЖ за фалшивите новини. След преглед на подадените сигнали комисията ще ги цитира на сайта на СБЖ като негативен пример за нарушаване на етичните и професионалните стандарти на журналистическата професия.

Карикатуристите ще могат да разпространяват "Прас-прес" от книжарницата на "София прес" в столицата
снимка СБЖ

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ