26 Април 2024петък09:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Самуел Финци представя два филма на СФФ

Актьорът се изявява в различни и много предизвикателни роли в "Мария Кюри" и "Фриц Ланг"

/ брой: 49

автор:Дума

visibility 56

Почитателите на Самуел Финци могат да се насладят на разностранния му талант в два филма на германски режисьори - "Мария Кюри" на Мари Ноел и "Фриц Ланг" на Гордиан Мауг. Прожекциите, на които ще присъства актьорът, са на 11 март в кино "Люмиер" в рамките на ХХІ "София филм фест". В първия филм Санчо играе на френски, а във втория - на немски език.
"Фриц Ланг" е създаден по действителни събития от живота на знаменития германски режисьор и създаването на филма "М" ("Убиец сред нас"). През 1930 г. Фриц Ланг търси подходящ материал за първия си звуков филм. Той оставя звездния си живот в Берлин и заминава за Дюселдорф, за да следи отблизо разследването на известния детектив инспектор Генат, който се занимава с жестоките серийни убийства на Петер Кюртен, изигран блестящо от Самуел Финци. Попадайки в тази среда, Ланг се оказва във водовъртеж от събития, свързани с миналото му. В съзнанието му изникват неочаквани демони, които се пренасят в напрегнатия и страшен сюжет на "М" ("Убиец сред нас").
Фриц Ланг, смятан за икона на световното кино, е един от пионерите на научната фантастика. Източниците му на вдъхновение се коренят в популярната литература от детството му, където се смесват мистериозни персонажи, неразрешени престъпления, тайни лаборатории и тайнствени чудовища. Той се смята и за един от пионерите в употребата на специални ефекти. През 1924 г. Ланг заминава за САЩ и е изключително впечатлен от внушителната архитектура на нюйоркските небостъргачи. Там се ражда идеята за "Метрополис", който беше показан в програмата на 16-ия "София филм фест".
Отличеният с наградата за режисура на Баварските филмови награди '17 филм на Мари Ноел "Мария Кюри" поставя фокус върху най-бурните години на една от гениалните жени в света. През 1903 г. Мария Кюри става първата жена, носителка на Нобелова награда. Това е признание за постиженията и откритията й в областта на физиката, което получава заедно с мъжа си Пиер Кюри. Осем години по-късно, през 1911 г., тя получава Нобеловата награда за химия "за нейните заслуги за развитието на химията чрез откриването на елементите радий и полоний, чрез изолацията на радия и изучаването на същината и съединенията на този елемент". Така Мария Кюри става първият носител на две Нобелови награди и един от двамата Нобелови лауреати, на които са присъдени отличия в две различни области на науката. Другият е Лайнъс Полинг.


"Мария Кюри" - реж. Мари Ноел

"Фриц Ланг" - реж. Гордиан Мауг
Снимки СФФ
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 609

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 665

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 685

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 750

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 670

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 695

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ