29 Март 2024петък15:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Омара Портуондо празнува с концерт в София 70 години на сцената

Поредното гостуване у нас на кубинската звезда е част от специалното й турне

/ брой: 49

visibility 18

Велиана Семерджиева


Автентичната дива от "Буена виста сосиал клуб", която прослави кубинската култура по целия свят, ще отпразнува живота и музиката по най-подходящия възможен начин - със специално турне. Неповторимата Омара Портуондо ще отбележи своя 85-и рожден ден и 70 динамични години на сцената заедно с изключителни гост-звезди и ще ни припомни, че изкуството няма възраст, а само качество. По изрично желание на легендарната певица София е една от спирките в тази фиеста, която ще отрази различни аспекти на дългата й кариера, минавайки през най-обичаните класики, любовта й към елегантното кабаре, паметните години с "Буена виста сосиал клуб" и настоящите й творчески търсения. На 28 април в зала 1 на НДК Омара Портуондо ще ни отведе на задушевно прощално пътешествие с кубинската музика, която има особеното свойство да изтрива следите на времето и да вдъхва желание за живот, информират организаторите от "Keen Acts".
Омара израства в Хавана. На 15 години започва да работи като танцьорка в бляскавия клуб "Тропикана", където сестра й е певица. Силата й обаче също се оказва пеенето - от работата й с пианиста Франко Емилио се ражда нов стил - "fillin" (feeling), а Омара се превръща в Кралицата на филинга - тази симбиоза между джаз и бразилска боса нова.
Кариерата й се развива в женската формация "Cuarteto d'Aida". По това време квартетът подгрява едни от най-големите звезди - Бени Море, Едит Пиаф, Бола де Ниеве и Нат Кинг Кол, а клуб "Тропикана" е в своя пик на популярност и успех.
В кризисната точка от американско-кубинските отношения сестра й и много други музиканти остават в Маями. Омара решава да се върне в Куба, а там се е отворила празнина, благодарение на която кариерата й процъфтява - първо с реформирания "Cuarteto d'Aida", а след 1967 г. и като солов артист.
През 1997 г., когато се очаква да намали темпото, проектът "Буена виста сосиал клуб" се отразява на творческия й живот и известност по целия свят. Едноименният филм на Вим Вендерс предизвиква фурор, а Салман Рушди нарича годината "лятото на Буена виста". Невероятните изпълнения на "Silencio" и "Veinte Anos" се превръщат в незаменима част от историята на музиката.
Соловият албум на Омара от 2000 г. взима "Грами", следват редица записи и турнета, както и звездни сътрудничества като това с кубинския джаз пианист Чучо Валдес. Тя е първата жена на поста Международен посланик на Червения кръст. В последните години има концерти по целия свят, от Роял опера хаус в Лондон до Латин пасион фестивал в Хонконг.
Билетите за концерта на Омара Портуондо са на цени от 50 до 110 лв. и се продават в бензиностанции OMV, The Mall, Билетния център на НДК, Български пощи и мрежата на Ивентим.

Снимка Alejandro Gonzalez

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ