25 Април 2024четвъртък02:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

170 заглавия в афиша на 21 "София филм фест"

"Белгийският крал" открива мащабната кинопанорама тази вечер в зала 1 на НДК, програмата продължава до 31 март в столицата, Бургас, Пловдив и Варна

/ брой: 48

автор:Дума

visibility 40

Най-актуалните творби от световното и българското кино отново ще имаме удоволствието да гледаме в програмата на откриващия се тази вечер ХХт международен "София филм фест". Тя съдържа повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март. Специален афиш в Дома на киното, свързан с ретроспективи и други събития, "подгря" кинопанорамата от 1 март.
Първата прожекция е "Белгийският крал" на Джесика Удуърт и Петер Бросенс (Холандия-Белгия-България) - тази вечер в зала 1 на НДК. Филмът е заснет почти изцяло у нас, продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов ("Арт фест"). Българското финансиране на "Белгийският крал" е осигурено от ИА "Национален филмов център". Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на Европейския съюз. Тази година СФФ поставя в специален фокус киното на Белгия.


Международно жури


за 15-и път ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм "София - град на киното", съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столичната община. Един от основоположниците на Новата вълна в румънското кино Кристи Пую е президент на международното жури, в състава му са и актрисите Дебора Кара Ънгър и Анджела Недялкова, филмовият експерт Манфред Шмид и режисьорката Елица Петкова, носителка на Голямата награда от 2016 г. за филма си "Жалейка". 13-те конкурсни заглавия са "Безбог" (България-Дания-Франция), реж. Ралица Петрова, "Блокът на младоженците" (Турция), реж. Илкер Савашкурт, "И после светлина" (България-Белгия), реж. Константин Божанов, "Къща без покрив" (Германия-Ирак-Катар), реж. Солин Юсеф, "Лошо влияние" (Чили), реж. Клаудия Хуайкимила, "Лъжливи луни" (Великобритания), реж. Филип Джон, "Моето щастливо семейство" (Германия-Грузия-Франция), реж. Нана Евктимишвили и Симон Грос, "Отвъд тишината" (Израел), реж. Ерез Мизрахи и Сахар Шавит, "Последното семейство" (Полша), реж. Ян Матушински, "Реквием за госпожа Й." (Сърбия), реж. Боян Вулетич, "Сняг" (Турция), реж. Емре Ердогду, "Стига си ми гледал в чинията" (Хърватия-Дания), реж. Хана Юшич, "Христо" (България-Италия), реж. Григор Лефтеров и Тодор Мацанов. Церемонията по награждаването на конкурсните филми ще се състои на 18 март.
За поредна година във фестивалната програма е включен важен акцент върху

новото българско кино

На публиката ще бъдат представени 13 игрални филма, три от тях ще имат своята първа среща със зрителите - "Извън пътя" на Николай Волев, "Врагове" на Светослав Овчаров и "Асансьор за пациенти" на Иглика Трифонова. Най-новият филм на Константин Божанов "И после светлина" ще бъде с национална премиера, а "Безбог" на Ралица Петрова, "Христо" на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, "Спомен за страха" на Иван Павлов и "18" на Атанас Христосков ще имат своята софийска премиера след участието им на "Златна роза" миналата есен. В програмата са още "Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, "Пеещите обувки" на Радослав Спасов, "Летовници" на Ивайло Пенчев, "Никой" на Андрей Андонов и "Кораба Слънчоглед 1" на Васил Горанов. Тринайсет са и премиерните документални заглавия, сред които е новият филм на Тонислав Христов "Пощальонът", фаворит на авторитетни международни фестивали като IDFA Амстердам и Сънданс.

В балканската конкурсна програма

ще гледаме някои от най-добрите творби, създадени през последната година. Традиционните партньори "Домейн Бойар" за поредна година подкрепят конкурса и осигуряват наградата за най-добър балкански филм. Българското участие е "Слава" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, а сред авторите на творби, които ще се състезават за приза, са Калин Петер Нетцер, Раду Жуде, Йешим Устаоглу, Дамян Козоле, Мирослав Момчилович и др. Дебютният филм на турския режисьор Илкер Савашкурт "Блокът на младоженците" ще има своята световна премиера в София и ще участва едновременно в Балканския и Международния конкурс.

Документалните творби

са отново специален приоритет. Тяхната конкурсна програма се открива на 12 март от 18 ч. в зала "Славейков" на Френския институт със "Земята на просветените" - силна дебютна творба на белгийския режисьор Питър-Ян де Пу, който умело съчетава игралното и документалното кино в изключително филмово пътуване из красивия, съсипан от войни Афганистан. Зала "Славейков" отново ще бъде домакин на конкурса, а публиката ще се срещне със селекция от най-добрите документални ленти от последната година. Българското заглавие в него е "Пустиняци" на Цветан Драгнев, продуциран от "Гала филм".

Специални гости

Американският актьор Джон Савидж е сред специалните гости на фестивала и ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Публиката ще има удоволствието да види отново и култовите филми "Ловецът на елени" и "Коса", представени лично от Савидж на 11 март. Предвидена е и специална среща със звездата същия ден в Дома на киното. Джон Савидж ще представи на българските зрители и най-новия филм с негово участие "Завръщане" (2017) на сръбския режисьор Предраг Якшич.
Легендарната полска майсторка на кинообрази Агнешка Холанд също ще получи Наградата на София. Тя ще представи най-новия си филм "Следи". Визитата на Холанд е в партньорство с Европейската филмова академия и Полския културен институт в България. Още две дами ще бъдат удостоени с престижното отличие на Столична община - легендарната актриса Стоянка Мутафова и документалистката Адела Пеева. Световноизвестният режисьор Горан Паскалевич ще получи специалната награда на ФИПРЕССИ, по случай 90-годишнината на организацията, лично от генералния й секретар Клаус Едер.
Сред специалните гости на фестивала е и легендарният режисьор Тони Палмър, който ще покаже няколко свои филма в селекцията "Музикална кутия" - "Бийтълс и Втората световна война" и почитта към Ленард Коен - "Bird on a Wire".
Публиката ще има удоволствието да посрещне отново знаменития британски режисьор Хю Хъдсън. Той ще представи своята най-нова творба "Алтамира", заедно с актрисата Мериам д'Або и още един специален гост, който участва в неговия филм - чаровния романтик на британското кино, превърнал се в емблема за бунтарски дух и непокорност, Рупърт Еверет. Прожекцията е предвидена за 19 март - последния ден от официалната международна програма на фестивала, а киното е "Люмиер".

х х х
За поредна година фестивалните прожекции ще бъдат в НДК - зала 1, кино "Люмиер", Дома на киното, "Одеон", Евро синема, културния център "G8", зала "Славейков" на Френския културен институт, Културния център на Софийския университет, Cinema City Mall of Sofiа, Cine Grand City Center Sofia, ARENA Deluxe Bulgaria Mall. Тази година има още две нови локации - кино "Влайкова" и ОКИ Дом на културата "Искър".
Основните цени на билетите са 8/6 лв.  Фестивалът се организира от "Арт фест" под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерството на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.


Джон Савидж, който ще бъде специален гост на фестивала - във филма "Завръщане" на Предраг Якшич

Очарователният филм на Люк Жаке "Императорът" ще бъде показан на гала прожекцията "Природата говори"

Най-добрия филм за 2016 г. според Американската филмова академия - "Лунна светлина" на Бари Дженкинс, ще гледаме още утре

Хю Хъдсън лично ще представи най-новия си филм "Алтамира"

"Юбер дьо Живанши, висшата мода като съдба" на Ерик Пелерин разказва за един от най-известните дизайнери на ХХ век

Страницата подготви Вилиана Семерджиева

Снимки "София филм фест"

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ