Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Растеж, ама за мафията

Валентин Георгиев

9. Март 2017 , брой: 48   1286   0Смешно е да гледаш как Борисов започна да разбира и от цифри. Досега смяташе с пръсти, но вече се прави на пръв финансист и каканиже във фейсбук статистически данни за ръстове, тримесечия, брутен вътрешен продукт... Та от него разбираме, че след последния мандат на ГЕРБ България има втория най-голям икономически растеж в Европа. Разбира се, като си с абонамент за дъното, едни еврофондове лесно вдигат показателите. Това обаче не е никакъв ръст, а инжекция в мафията. Защото по всички класически правила на икономическата наука за растеж на БВП може да се говори само при ръст на собственото ти производство, а такова нямаме.
Типично за пазарната икономика ценен е пазарът с повече потребители и пари. Но когато населението купува само най-належащото, тогава и бизнесът се свива и произвежда единствено него. Всичко останало се внася, включително месо, картофи, боб, дрехи, обувки... А нека припомним, че при лошия комунизъм, когато имахме реални индустрия и селско стопанство, реализирахме 70% износ на машини за тежката промишленост и микроелектрониката и 30% - износ на селскостопанска техника. За земеделската продукция да не говорим - бяхме сред първите в Европа. Стандартът ни беше средноевропейски, по индекс на човешко развитие на ООН бяхме на 25-о място в света през 1990 г. Днес по същия показател сме се сринали на 58-мо място.
Борисов, разбира се, би могъл да направи публично достояние и данните за откраднатите през мандатите му пари, но естествено, той ще спести нелицеприятната истина. Да каже как например 5 км от Околовръстното в София струват 110 млн. лв., а цяла естакада на магистрала "Хемус" след Шумен при разклона за Русе излиза 64 млн. лв.
Ами заемите и дълговете? Това ли е "европейското" ви развитие, г-н Борисов? Всеки може да управлява с непрекъснати кредити, като знае, че други ще трябва да ги връщат. Но всичко се пише на простосмъртните българи, които все още не са се изнесли навън. Как така уж има приходи, излишъци, а дългът удари 36 милиарда? И във всяко четвърто българско семейство децата гладуват. Приказките ви за благоденствие греят, колкото нарисувана на зид камина.
Впрочем предизборното жонглиране с подбрани усреднени цифри и счетоводни трикове е лесно тупане на топката, но има и други статистики, които удобно се премълчават. Едва ли е повод за гордост и радост, че от 80 страни в класацията на "Ю ЕС нюз енд уърлд рипорт" сме на незавидното 63-о място по качество на живота. Румънците вече ни отвяха и никой не споменава, че през 2009 г. бяхме наравно и винаги ни поставяха в един кюп. На Борисов и ГЕРБ тези досадни "подробности" не им правят впечатление. Сигурно, ако бяхме на 80-о място, пак щяха да се гордеят с мандата си, че сме първи, макар и отзад напред.
 Ако има върховенство на закона, добра образователна и здравна система, борба за всеки клиент, турист и инвеститор, мислене с два хода пред всички останали и стремеж да произвеждаш качествено, тогава наистина ще има растеж. Когато някой обаче дава наготово пари, няма как да стане. А като се разпадне Евросъюзът и кранчето спре, тогава какво ще правим?     
 

 

 

Няколко думи

  • 22. Септември 2017 186
    207
    1

    Днешният празник би трябвало да е един от най-българските, с които истински да се гордеем. Точно преди 109 години малката ни държавица извърши подвиг, като обяви своята Независимост. Сигурно още се чудим как са го постигнали предците ни? Много просто - спряло е да им пука за мнението на Великите сили. И това не е било признак на неуважение към когото и да било, а напротив - знак за уважение...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"