Агроминистърът:
По-ниското качество на храните е трик за по-големи печалби
Тези храни не са опасни за здравето, увери Христо Бозуков
/ брой: 48
По-ниското качество на храните в Източна Европа е търговски трик за повишаване на печалбите на търговците и производителите. Това заяви вчера служебният земеделски министър Христо Бозуков пред Нова телевизия. Преди няколко дни беше разпространено изследване, проведено в няколко страни, от което се разбра, че търговските вериги продавали в страните от Източна Европа храни с по-лошо качество, отколкото в Западна. Вишеградската четворка, в лицето на Полша, Словакия, Чехия и Унгария, се оплака в Брюксел, въпреки че тази практика е законна в Европейския съюз, стига съставът да е изписан на етикетите. Лидерите на четирите страни определиха практиката като неетична.
Бозуков каза, че по време на среща на земеделските министри от Европейския съюз страните, в които е установено по-ниското качество на храните, са настояли да се създаде единна структура, която да извършва контрол на продуктите. От Германия обаче твърдо отказали да се прави подобна агенция по храните. Причината - еврокомисията щяла да се натовари с около 700 нови чиновници. По думите на служебния министър единственият шанс да се подобри качеството на храните в Източна Европа е да се вземе единно европейско решение. В противен случай производителите могат да продължат да предлагат подобни храни, тъй като единственото им задължение е да опишат съставките на продукта в етикета.
България по думите му има сертифицирани лаборатории, които могат да направят подобни изследвания. Подготовката обаче е доста сложна. Трябва да се купят стоки от български и западни пазари и да се направи сравнението. "Трябва да настояваме да се спазва правото на потребителите да ползват едно и също качество", каза агроминистърът. На заседанието в Брюксел министрите са дали различни примери за различен стандарт - например конкретна марка десертен крем с различно съдържание на какао, натурален сок, който на единия пазар е със захар и без консерванти, а на другия с изкуствен подсладител и с консерванти. Тези храни не са опасни за здравето, просто на пазарите с по-ниска покупателна способност са с по-ниско качество заради разликата в съставките. По принцип няма измама, ако всичко е описано на етикета, стана ясно от думите на министъра. Важно е потребителят да бъде информиран какво консумира, а някои продукти може да са на отделен щанд, обясни министърът. Той смята, че "трябва да се преборим за единен стандарт".