24 Април 2024сряда01:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Уикилийкс тръби:

ЦРУ ви шпионира през телевизора

Службите в САЩ започнаха да търсят "къртицата" в средите си

/ брой: 48

автор:Дума

visibility 19

Сайтът Уикилийкс публикува хиляди документи, за които казва, че са от Центъра по киберразузнаване към Централното разузнавателно управление на САЩ, предаде Асошиейтед прес.
Агенцията отбелязва, че това изглежда ще даде възможност да се надникне в "кухнята" на кибершпионажа, осъществяван от ЦРУ.
АП не може да потвърди дали публикуваните документи са автентични. Въпрос в тази насока, зададен на ЦРУ, засега остава без коментар. Уикилийкс обаче има дълга история на публикуване на топ секретни правителствени документи, сред които стотици хиляди американски дипломатически грами.
Експертът Джейк Уилямс, основател на консултантската компания в областта на информационните технологии и сигурност "Рендишън инфосек", който е прегледал разпространените нови документи, каза пред АП, че те изглеждат достоверни.
Ако автентичността им се потвърди, това ще бъде още един катастрофален пробив в системата на американското разузнаване, постигнат от Уикилийкс и неговите съюзници, отбелязва агенцията.
Според ТАСС това е първата част от поредица документи, които ще бъдат публикувани под названието "Нулева година". Тя се състои от 8761 документа и файла от изолирана мрежа с висока степен на защита, която се намира в Центъра по киберразузнаване на ЦРУ, в централата на агенцията в Лангли, щата Вирджиния, се пояснява в прессъобщение, качено на самия сайт Уикилийкс. В изявлението се казва, че публикуваните документи ще покажат мащабите на секретните хакерски програми на ЦРУ, предназначени за проникване в различни устройства и продукти на европейски и американски компании, сред които iPhone на Apple, Android на Google, Windows на Майкрософт, а също и телевизорите Самсунг, които е възможно да бъдат превърнати в скрити микрофони.
От документите става ясно, че методите на ЦРУ позволяват да се заобиколи криптирането в такива приложения за смартфони като Telegram и WhatsApp. Технологията, използвана от американската разузнавателна агенция, позволява да се извлекат от мобилните приложения текстово и мултимедийно съдържание, преди да бъде задействано тяхното криптиране.
ЦРУ е разработвало и злонамерени програми, които позволяват следенето на хора с помощта на мобилните телефони, в това число iPhone-ите или смартфоните с Android, посочва още Уикилийкс в акаунта си в туитър, предаде ТАСС.
По данни на организацията отделът на ЦРУ, отговарящ за мобилните устройства, е разработвал различни методи за "проникване от разстояние и за управление на популярни смартфони". На "заразените" телефони можело да бъде подадена команда да отправят към американската разузнавателна агенция данните за местонахождението на ползвателя, а също така се отварял и достъп до разговорите и до размяната на текстови съобщения. Освен това от разстояние било възможно активирането на микрофона и на камерата на устройството.
Злонамерените програми били предназначени не само за iPhone, но и за iPad. Уикилийкс отбелязва по този повод, че продуктите на Apple не са най-масовите в света, но пък са популярни в средите на обществениците, политиците, дипломатите и бизнесмените.
ЦРУ са намерили начин да проникват и в операционната система Android, която използват компаниите Самсунг, Ейч Ти Си и Сони.
Освен това Уикилийкс съобщи, че ЦРУ има пет тайн сървъра за прослушване, наречени "Покет Путин", т. е.- "Джобен Путин".
Председателят на сенатския комитет към Конгреса на САЩ по въпросите на въоръжените сили републиканецът Джон Маккейн пък повтори твърдението си, че  Уикилийкс има връзки с Русия. При това Маккейн не представи доказателства за предполагаемата съпричастност на Москва към новите публикации на Уикилийкс за методите за кибершпионаж, използвани от ЦРУ.
Службите в САЩ са в паника след разкритията на Уикилийкс за ЦРУ. Представители на американското разузнаване съобщиха, че публикуваните от Уикилийкс секретни документи на ЦРУ са "по-опасни и от изнесените от Сноудън" материали.
В същото време в. "Вашингтон пост" пише, че ФБР е започнало подготовка за мащабно издирване как организацията Уикилийкс е успяла да се сдобие с изнесените документи и кой е източникът. Бюрото от години разследва Уикилийкс и сега ще се опита да установи дали организацията е вербувала нов добре поставен източник от американското правителство.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ