20 Април 2024събота12:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Берлин се ядоса на Анкара

Германия да реши дали Турция е враг или приятел, настоя турският външен министър

/ брой: 48

автор:Дума

visibility 16

Германия и Турция трябва да работят за възстановяване на отношенията, разклатени след серия от спорове между двете държави, заяви германският външен министър Зигмар Габриел. Приемайки своя турски колега Мевлют Чавушоглу за разговори в Берлин, Габриел предупреди, че всяко сравнение с нацистите е "червена линия, която не може да бъде пресичана". "Двете страни имат отговорността просто да не пресичат определени червени линии и сравненията с нацистка Германия са една от тях", изтъкна министърът. Въпреки дълбоките различия между двете държави, "няма алтернатива на диалога, защото това е единственият път, по който можем да се върнем стъпка по стъпка към нормални и приятелски отношения", подчерта първият дипломат на Германия.
Германия да реши как ще се отнася към Турция - като приятел или като враг. Това, от своя страна, поиска турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. "Германия трябва да реши дали Турция е приятел или не", каза министърът след срещата със своя германски колега Зигмар Габриел. Чавушоглу изтъкна, че "няма полза от това да имаме лоши отношения с Германия".
"Турция се притеснява за своите граждани в чужбина, това засяга всички страни", посочи още в отделно изказване турският министър. Той уточни, че планираното му участие в мероприятие в германския град Хамбург е било преместено от местна зала в резиденцията на турския консул "под натиск" от местните власти. "Това не съответства на правата на човека и основните ценности на ЕС", категоричен беше Чавушоглу. Той добави, че очаква Габриел да му върне визитата и двамата да се срещнат в Турция "възможно най-скоро".
Припомняме, че турският президент Реджеп Ердоган определи като "нацистки практики" забраната в три германски града на мероприятия на турски граждани с участието на министри от правителството в Анкара. Според местните власти подобни събития ще привлекат голям брой хора, за който залите, предвидени за тях, нямат капацитет. Обиколките на министрите са част от агитационната кампания на турските управляващи преди референдума за разширяване на президентската власт в Турция през април.
В понеделник местните власти на Хамбург отмениха публичната поява на Чавушоглу.  Полицията заяви, че мястото, където министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу е било планирано да говори във вторник, не може да бъде използвано, "след като са били открити сериозни проблеми при противопожарната безопасност и използването на имота е било незабавно забранено".
Напрежението между двете страни допълнително се изостри и заради задържания германски журналист на в. "Велт" в Турция по обвинения в шпионаж.

БГНЕС
Предизборният митинг все пак бе проведен, макар и в резиденцията на турския консул в Хамбург

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ