БАБХ ще изследва чуждите продукти на нашия пазар
Мултинационални компании произвеждали по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност, смята експерт
/ брой: 47
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще направи изследване на чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас. Повод за това е словашкото изследване, което доказва, че мултинационалните компании използват различни рецепти за храните, предназначени за пазарите в Източна и Западна Европа, съобщи БНР.
Законът не ограничава съставките на даден продукт, стига те да са изписани на етикета, казва д-р Камен Николов от агенцията по храните. "Ако обаче има разминаване между това, което е обявено на етикета, и това, което съдържа продуктът, тогава вече говорим за нарушение и трябва да бъдат налагани санкции. След като беше съобщено за такива данни в Словакия, ние нямаме много полезни опции, така че ние и ще направим необходимото, за да видим какво има на нашия пазар", заяви експертът. Според д-р Николов мултинационалните компании произвеждат по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност. Противодействието на това явление е информиран избор и въвеждане на стандарти за всички основни храни у нас.
През миналата седмица стана известно, че тестове в Словакия са доказали, че храните, изнасяни в Източна Европа, са с много по-лошо качество от стоките, продавани на западния пазар. Министерството на земеделието в Словакия публикува резултатите от поредица специализирани тестове, в рамките на които 22 известни маркови хранителни стоки, продавани съответно в западните и в словашките магазини, са сравнени по качество. Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини, а в шоколада - по-малко какао. Освен това словашките варианти на всички тези продукти съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти.
Преди ден страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Чехия и Унгария, поставиха пред Брюксел въпроса за разликата в качеството на едни и същи хранителни продукти в Западна и Източна Европа. Еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равенството Вера Йоурова нарече практиката на големи международни марки "подвеждаща, нетърпима и несправедлива" и обеща да направи всичко възможно да я спре. От разследванията стана ясно, че компаниите използват различни и по-евтини съставки в продуктите, предназначени за Източна Европа.
Във връзка с този проблем имаше и заседание на Съвета на министрите по земеделие на ЕС. На него министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков заяви, че пускането на общия пазар на продукти с една и съща марка от един и същи производител, но с различно качество, е недопустимо.