19 Април 2024петък19:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БАБХ ще изследва чуждите продукти на нашия пазар

Мултинационални компании произвеждали по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност, смята експерт

/ брой: 47

автор:Дума

visibility 67

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще направи изследване на чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас. Повод за това е словашкото изследване, което доказва, че мултинационалните компании използват различни рецепти за храните, предназначени за пазарите в Източна и Западна Европа, съобщи БНР.
 Законът не ограничава съставките на даден продукт, стига те да са изписани на етикета, казва д-р Камен Николов от агенцията по храните. "Ако обаче има разминаване между това, което е обявено на етикета, и това, което съдържа продуктът, тогава вече говорим за нарушение и трябва да бъдат налагани санкции. След като беше съобщено за такива данни в Словакия, ние нямаме много полезни опции, така че ние и ще направим необходимото, за да видим какво има на нашия пазар", заяви експертът. Според д-р Николов мултинационалните компании произвеждат по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност. Противодействието на това явление е информиран избор и въвеждане на стандарти за всички основни храни у нас.
През миналата седмица стана известно, че тестове в Словакия са доказали, че храните, изнасяни в Източна Европа, са с много по-лошо качество от стоките, продавани на западния пазар. Министерството на земеделието в Словакия публикува резултатите от поредица специализирани тестове, в рамките на които 22 известни маркови хранителни стоки, продавани съответно в западните и в словашките магазини, са сравнени по качество. Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини, а в шоколада - по-малко какао. Освен това словашките варианти на всички тези продукти съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти.
Преди ден страните от Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Чехия и Унгария, поставиха пред Брюксел въпроса за разликата в качеството на едни и същи хранителни продукти в Западна и Източна Европа. Еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равенството Вера Йоурова нарече практиката на големи международни марки "подвеждаща, нетърпима и несправедлива" и обеща да направи всичко възможно да я спре. От разследванията стана ясно, че компаниите използват различни и по-евтини съставки в продуктите, предназначени за Източна Европа.
Във връзка с този проблем имаше и заседание на Съвета на министрите по земеделие на ЕС. На него министърът на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков заяви, че пускането на общия пазар на продукти с една и съща марка от един и същи производител, но с различно качество, е недопустимо.


 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ