26 Април 2024петък12:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мавродиева тласна България 18-а в Европа

Тихомир Иванов се ядосва за изпуснатия медал

/ брой: 46

автор:Дума

visibility 27

България завърши на 18-о място в класирането по медали на европейското по лека атлетика в зала в Белград. Нашите разделиха позицията с Австрия, Дания, Италия, Норвегия, Словакия и Турция. Радослава Мавродиева донесе единственото българско отличие в "Комбат Арена", като спечели сребърен медал в тласкането на гюле. Преди две години в Прага българските медали бяха два - бронз на Мавродиева и злато на Габриела Петрова в тройни скок.
От останалите 7 българи в сръбската столица на крачка от медала остана Тихомир Иванов в скока на височина. Той завърши четвърти с 227 см, колкото преодоля и бронзовият медалист Павел Селиверстау (Блрс). Нелепа грешка на Иванов в първия му опит на 218 см обаче го лиши от отличие.
"Бях малко нервен, може би самото чувство, че съм на финал и има толкова българи, които са тук да ме подкрепят, ми оказа влияние и се получи напрежение около мен. Както и на мен, така и на треньора, и на всички ни се иска да премина границата от 2,30 м, но това тежи. Опитах се да го изолирам. Следях състезанието, колкото и да не искам, знаех какво се случва, но исках да се забавлявам. Не толкова да вляза в тройката и да взема медал, наистина ми се иска, но явно ще трябва да изчакам още", обяви 22-годишният плевенчанин. В квалификацията той преодоля от първи опит нормата от 228 см, като имаше и аванс, а на финала три пъти не успя да скочи 230 см. Златото грабна Силвестър Бедранек (Пол) с 232 см, пред Роберт Грабац (Вбр) с 230. 
"Браво. Четвърто място в Европа е отлично постижение. Но запомни едно - никога не трябва да има подценяване, а на голям форум никога не се скача с клин", поучава го шефът на федерацията Добромир Карамаринов.
Георги Цолов беше третият българин, който стигна до финал. Той зае седмо място в тройния скок, след като постигна личен рекорд от 16,78 м в третия си опит, но получи контузия в петия и не довърши състезанието.
Инна Ефтимова пък отпадна на 1/2-финала в спринта на 60 м. Румен Димитров в мъжкия спринт, Георги Иванов в тласкането на гюле и Румен Димитров и Златозар Атанасов в тройния скок не успяха да преминат квалификациите.
Полша спечели класирането по медали със 7 златни, 1 сребърен и 4 бронзови, пред Великобритания 5, 4, 1, Германия 2, 2, 5 и др. В Белград отличия спечелиха представители на 26 страни, а шампиони станаха лекоатлети от 14 държави.
Руската лекоатлетка Даря Клишина надхитри ИААФ, въпреки санкцията, която световната централа наложи на страната й. В квалификациите в скока на дължина Клишина се появи с неутрален екип, но бе вързала косата си с ластик в цветовете на руското знаме. В нея тя остана втора с 6,83, а във финала завърши четвърта с 1 см повече. Титлата си от 2015 г. защити Иванка Шпанович с нов рекорд на Сърбия 7,24 м, пред  Лорейн Юджен 6,97 (рекорд на Великобритания) и Клаудия Рат-Залман (Гер) с личен рекорд 6,94 м.
Клишина, която живее в САЩ, бе единствената представителка на "Сборная" на шампионата. В него обаче тя участва като неутрален състезател, тъй като продължава да е в сила наложената на Русия забрана. Все пак право да стартират получиха още трима руски атлети, но те отказаха да пристигнат в Белград. Юлия Степанова, която свидетелства за допинг политиката в Русия, също имаше зелена светлина да участва, но отказа да стартира заради слаба форма.


Даря Клишина
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ