29 Март 2024петък03:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Рубикон е пресечен

Европейската комисия има 60 дни да въведе визи за американците, ако не - съд!

/ брой: 46

visibility 33

Момчил Неков
член на ЕП от Групата на социалистите и демократите 

На 2 март гласувах за края на дискриминацията срещу България. Законът е един и важи за всички.
Еврокомисията създава Европа на две скорости, твърдейки в същото време, че иска да се бори срещу това. Тя предпочете да наруши собственото си законодателство дори и след решение на Съда на Европейския съюз, вместо да наложи визи за гражданите на САЩ, с което постави Вашингтон над закона. 
Европейската комисия е задължена законово да предприеме мерки за временното въвеждане на визи за граждани на САЩ, тъй като Вашингтон все още не е предоставил безвизов достъп за граждани на пет държави членки на ЕС. С резолюцията, която приехме на 2 март в Европарламента, призовахме Комисията до два месеца да предприеме необходимите законови мерки.
Гражданите на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза, докато гражданите на САЩ могат да пътуват безвизово във всички държави членки на ЕС.
За да се сложи край на неравното третиране на своите граждани, ЕС прие Регламент 1289/2013, за да осигури визовата реципрочност. Според механизма, ако трета страна не отмени изискването за визи в рамките на 24 месеца от получаване на уведомление за липса на реципрочност, Комисията трябва да въведе законно обвързващо решение, с което се слага за край на безвизовия режим за граждани на съответната страна за период от 12 месеца.
След уведомление за липса на реципрочност от 12 април 2014 г. Комисията трябваше да е реагирала преди 12 април 2016 г. Въпреки повторните призиви от страна на евродепутати, един от които бях аз, тя все още не е предприела никакви законови мерки.
Но 12 април 2016 г. дойде и нищо не се случи. Нищо не се е случило и досега. Поради страх от репресивни мерки от страна на администрацията на Обама, европейските комисари решиха просто да игнорират вмененото си законово задължение. Те по-скоро предпочетоха да потъпчат европейското право, отколкото да поемат отговорност за негативните последици, които би предизвикала една потенциална "визова война" със САЩ.
Но как Европейската комисия, която се управлява от толкова много страх и толкова малко уважение към върховенството на закона, ще издържи на американската стратегия "разделяй и владей"?
Европейският съюз, като не отстоява своите собствени закони и ценности, умишлено предоставя картбланш на президента Тръмп да осъществява интересите си в следващите четири до осем години.
Очевидно е, че

        визовата война                     

не е нещо, към което ЕС трябва да се стреми. Но отказът от действие, само за да се запази репутацията на по-агресивното чуждо правителство, ще отслаби глобалната позиция за преговори на ЕС във всички области на политиката. Администрацията на Тръмп ще знае, че ЕС, чийто лидери послушно приемат дискриминацията на 70 милиона от своите граждани, също така ще приеме и нарушението на правилата на Световната търговска организация и отпадането на ангажиментите за опазване на климата.
Следователно, ако Европейският съюз иска да има някакъв механизъм за влияние върху президента Тръмп, то трябва да сложи край на своята политика на примирение. ЕС трябва да покаже сила и единство и стремеж за развитие на неговата икономическа мощ. Европейският съюз има повече граждани, отколкото САЩ, има по-висок БВП, отколкото САЩ, повече европейци пътуват до САЩ, отколкото американци в ЕС. С други думи, "визовата война" ще бъде по-вредна за САЩ, отколкото за ЕС. Европейският съюз следователно може и трябва да си позволи да играе твърдо.
Освен запазването на влиянието на ЕС в международни преговори, въвеждането на визи е от съществено значение и за запазване на репутацията на ЕС като защитник на върховенството на закона.
ЕС се основава на ценностите на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, зачитането на човешките права и върховенството на закона. И той винаги е бил твърд привърженик на тези ценности, навсякъде по света. Но се страхувам, че ЕС може скоро да се превърне в последния им защитник в света или поне тук, в Европа.
Европейският съюз обаче няма да бъде надежден защитник на основополагащите глобални принципи, ако неговите лидери продължават да пренебрегват върховенството на закона у дома. Съдът на ЕС вече постанови през 2015 г., че правното задължение, което принуждава Европейската комисия да изпълни изискването за визи за гражданите на САЩ, е законно и задължително. Следователно, отказът на Европейската комисия да изпълни изискването за визи, поставя под въпрос легитимността на правото на ЕС, и само по себе си представлява незачитане на най-висшия съд на Европа. В резултат от това умишлено уврежда доверието и авторитета на ЕС пред света.

Какво ще се случи оттук нататък

На среща с правната служба на Европейския парламент очертахме следващите стъпки, които произтичат от приемането на резолюцията от 2 март. Европейската комисия има два месеца, в които трябва да предложи въвеждането на визи за гражданите на САЩ, тъй като американците не са предложили конкретен план за отпадане на визите за петте държави членки на ЕС, за които все още трябват американски визи. Посланието е ясно: ако до два месеца Еврокомисията не въведе визи за американците, ще заведем дело в Съда заради това бездействие. Законът е един и важи за всички.
Тази тема е приоритетна за мен от началото на мандата ми. Инициирах писмена декларация в ЕП относно визовата дискриминация срещу българите. Тази инициатива беше подкрепена от редица мои колеги от страни като Франция, Германия, Швеция. Повдигнах въпроса неколкократно и в България. Също така миналата година писах на българския министър-председател тогава - Бойко Борисов, и на тогавашния външен министър Даниел Митов. Правителството, водено от ГЕРБ, обаче не предприе заложените в закона мерки да съди Европейската комисия за това, че не защитава българите и гражданите на други 4 държави пред САЩ. Вместо това дори се заговори, че темата щяла да бъде поставена на дневен ред по време на председателството ни на Съвета на Европейския съюз, което е чак след година. С други думи - българските лидери си направиха политически отвод и побегнеха от национално отговорната стъпка. САЩ изпълняват своята политика и следват своята логика и все още изискват визи от няколко десетки милиона граждани на ЕС. Европейската комисия реши да не следва  своята политика що се касае до САЩ. Очевидно обаче и правителството на ГЕРБ реши да не следва закона и да спази предвиденото в европейското законодателство. А кой тогава ще ни защити на международната сцена?
Радвам се, че гласът на народа ще бъде чут този път, чрез неговия легитимен представител - Европейския парламент. Удовлетворен съм, че макар и със закъснение, в Европейския парламент приехме резолюцията от 2 март, с която задължиха Комисията да включи механизма за визова реципрочност. Чувствам се съпричастен към този успех, защото с цялото си сърце и съзнание за национално достойнство работих това да стане факт. До сега бяха разговорите, време е обаче за действия. Рубикон е пресечен.

ЕС ще обяви реципрочни мерки, ако САЩ продължат да изпълняват своята политика и да следват своята логика все още изискват визи от няколко десетки милиони граждани на ЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ