24 Април 2024сряда05:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хотелиери протестираха в Банско

Бизнесът недоволства заради забранения от концесионера "Юлен" достъп на микробусите до лифтовете

/ брой: 45

автор:Дума

visibility 6

Хотелиери от Банско и района протестираха вчера пред бариерите на начална станция на кабинковия лифт срещу концесионера на ски зоната "Юлен" АД. Причината - отменения от 1 март безплатен 15-минутен престой на микробусите от хотелите, които превозват туристи до начална кабинкова станция. Заради това туристическият бизнес в Банско поиска спешна намеса на централната и местна власт заради променените от дружеството концесионер "Юлен" АД  условия за ползване на паркингите в ски зоната.
    Отмяната на достъпа станала, след оплаквания, че вместо престой, те вземали туристите, за да ги превозят директно до ски зоната, за да не чакат на опашките пред кабинковия лифт. Заради оплакването на концесионера служители на полицията и Агенция "Автомобилна администрация" започнаха масови проверки. Стотици скиори не можаха да стигнат до ски зоната по пътя, който е единствената алтернатива при голямото натоварване на кабинковия лифт през почивните дни.
Новите правила изискват заплащането на такса от 12 лева при всяко влизане на паркингите, както от бусовете, които извозват туристите до ски зоната, така и от леките автомобили, независимо колко време са там. Хотелиерите твърдят, че таксата е непосилна, при това се налага да оставят туристи и скиори по няколко пъти на ден, което е за сметка на нощувките в хотелите им. Според хотелиерите така до края на сезона - 15 април, всеки хотел ще трябва да плати на концесионера по 5400 лв. Протестиращите изразиха недоволството си от мярката, предприета от фирмата концесионер на ски съоръженията. Те смятат, че тя няма до доведе до ред, а до хаос на входа на паркинга.
"Ние, собствениците на малките хотели, не можем да си позволим да плащаме по 12 лв. на квадратен метър, за да оставим туристите, искаме концесионерът да ни осигури кръгово движение в паркинга, оставяме си туристите и се прибираме", каза Янка Рахова, цитирана от БГНЕС. Според нея при сегашното положение оставят туристите преди паркинга, те се провират между колите със ски и екипировката си, заради което самите те недоволстват. Обслужването вече в ски зоната не е каквото беше, пистите не се обработват, големи опашки пред лифтовете, оплакват ни се гостите, каза още Рахова. Тя се оплака, че промените се правят в края на един успешен за хотелиерите сезон. Според хотелиерите те искат да предложат качествена услуга на туристите си, но те си отиват недоволни от проблемите с паркинга, а в крайна сметка негативизмът остава за собствениците на малките хотели.
Маркетинговият директор на "Юлен" Иван Обрейков предложи компромисно решение. "До края на сезона има 40 дни, предлагаме такса от 200 лв. на хотел, което е по пет лева на ден. Срещу 5 лв. могат да влизат колкото си искат пъти дневно", обясни той. Според него 50 хотела си купили в началото на сезона паркоместа и каза на протестиращите хотелиери, че в Банско безплатен обяд няма.
Хотелиерите не приеха предложението на Обрейков и на свой ред попитаха как концесионерът взема пари за паркинги на отбивки на път от републиканската пътна мрежа и за който се изискват винетки. "Юлен" плаща ли за тези паркинги, освен това писта "Алберто Томба" затваря достъпа на автомобили през зимата до хижите Вихрен и Бъндерица, как става това", попита хотелиер от Банско. Недоволните заявиха, че ако не се стигне до решение на въпроса, ще продължат с протестите. Под каква форма ще решават допълнително.

БГНЕС
Хотелиери от Банско и района протестираха вчера срещу концесионера на ски зоната "Юлен", заради забраната за 15-минутен безплатен престой на микробусите от хотелите, които превозват туристи до начална кабинкова станция

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ