27 Април 2024събота03:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бойна слава

Свободата най-напред огрява Свищов, накрая - Варна

От първия до последния освободен български град Победата води битки 13 месеца

/ брой: 44

visibility 33

Доц. Йордан ВАСИЛЕВ,
д-р по история




След провала на Цариградската конференция (декември 1876 - януари 1877 г.) става ясно, че т. нар. Източен въпрос може да се реши само със силата на оръжието. Но кой да направи това? Англия се оправдава, че няма достатъчно сухопътни сили, Франция, че има ангажименти извън Европа, Италия, че още не е довършила докрай обединението си, Германия също е изправена пред този проблем, а Австро-Унгария - че не е достатъчно подготвена.
Тежкият жребий се пада на Русия, която е ревностен защитник на християните в Османската империя. Затова на 12/24 април 1877 г. император Александър II с височайши указ обявява война на Турция. Военните действия на Кавказкия фронт започват веднага, но на Балканския - едва след два месеца.


За главнокомандващ войските на Балканския фронт е назначен великият княз Николай Николаевич - брат на императора. Планът за водене на военните действия е дело на генерал Николай Обручев, който се смята за най-добрия военен стратег в Русия. Според този план на 12/24 юни отрядът на генерал Аполон Цимерман се прехвърля в Северна Добруджа и  обстрелва Русе и Тутракан, което създава убеждение у турците, че там ще бъде главният удар на руснаците. Затова на командирите на гарнизоните в Силистра, Русе, Шумен и Варна, които са превърнати в крепости, е заповядано да бъдат приведени в пълна бойна готовност.
Според плана на генерал Обручев обаче това е отвличаща маневра. Челният отряд на руската армия е съсредоточен срещу град Свищов. На 14/26 юни този отряд, който се командва от генерал Михаил Драгомиров, се готви за нападение. На другия ден, още преди съмване, войниците и офицерите с лодки тръгват към отсрещния бряг. Когато турските постове ги откриват, започват да ги обстрелват с оръдия, падат първите жертви. Генерал Драгомиров се обръща към своите воини с думите:
"Нас гледа цяла Русия. За нас няма фланг, няма тил. Има само един фронт. Или отвъд Дунава, или в Дунава".
Първите части стъпват на българския бряг, но съпротивата на турците е ожесточена. Техните няколко батареи засипват със снаряди  настъпващите руснаци и препречват пътя им по коритото на река Текир дере. А преодоляването на високия стръмен бряг, на който е Свищов, е силно затруднено, защото горе са турските позиции. Едва когато пристига корабът "Анет" с няколко оръдия на борда и те започват да стрелят срещу турците, настъпва прелом. За неговото осъществяване спомага и фланговата атака, предвождана от капитан Брянов, която внася смут в турските редици. Скоро те са напълно разстроени и започва тотално отстъпление. Към 15 ч. в Свищов влиза предният отряд на стрелковата дивизия на генерал Петрушевски, посрещнат възторжено от жителите на града.
Така Свищов става първият български град, освободен от руснаците. В битката загиват 812 руски войници и офицери, сред които и двама българи на руска военна служба - щабскапитан Петров и поручик Колев. В долината на Текер дере е изграден мемориал в памет на воините, загинали за освобождението на Свищов.
Предвиждането на руското комадване войната да приключи в рамките на 3-4 седмици не се сбъдва. Затегналата се обсада на Плевен блокира действията и на другите руски войски. Едва след като Осман паша се предава, а след това и при Шипка-Шейново турците търпят голямо поражение, започва истинският победоносен поход на руснаците. Освободени са цяла Мизия и Тракия, но неизвестно защо войските не стъпват и в Македония. Турците молят за примирие, което се сключва в Одрин на 19/31 януари 1877 г.
След това руснаците стигат почти до Цариград, в околностите на който в градчето Сан Стефано на 3 март е сключен мирен договор. Според него се създава автономно княжество България, което се простира от Дунав - на север, до Бяло море - на юг, и от Черно море - на изток, до отвъд Охридското езеро - на запад. Но турците и особено руснаците знаят, че този договор е само предварителен. Защото още преди започването на войната Русия се е договорила с Австро-Унгария, а след това - и с Англия, за бъдещата съдба на освободена България.
Дипломатическите пазарлъци продължават и непосредствено преди свикването на Берлинския конгрес. За съжаление в тези договорки се стига до най-неблагоприятния за България вариант, при който тя се появява на картата в силно окастрен вид. Абсурдното обаче е, че дори когато се провежда Берлинският конгрес, все още има български градове, които са под турски контрол.
По време на войната руснаците овладяват крепостите Русе и Силистра, но командването им решава да не се предприемат действия за превземането на Шумен и Варна, а само да се блокират гарнизоните, намиращи се в тях. Когато по времето на обсадата на Плевен командирът на шуменския гарнизон Фазлъ паша повежда отряд, с който да помогне на Осман паша, той е спрян с оръдеен огън от руснаците и е принуден да се върне в Шуменската крепост. Това статукво се запазва до края на войната.  
Според Санстефанския мирен договор турците доброволно трябва да напуснат Шумен и Варна, а крепостите да бъдат разрушени. Турците обаче знаят, че този договор не е окончателен и не предприемат нищо в изпълнение на клаузите за Шумен и Варна. Това положение се запазва и до времето, когато заседава Берлинският конгрес и този въпрос се поставя на обсъждане. Турците искат град Варна да бъде оставен в тяхно владение или да бъде обявен за свободен град, което се поддръжа от Англия. Русия, с подкрепата на Германия, успява да постигне решение за предаване на Варна на Временното руско управление, а фактически - на Княжество България.
Но дори след приключването на Берлинския конгрес турците не изпълняват неговото решение за Варна. Гарнизонът на Шумен (на 18 юли) се изтегля във Варна и оттам, заедно с местния, би трябвало да бъде извозен с кораби в Турция. Фазлъ паша обаче не предприема нищо в това отношение, като се оправдава, че трябва да се организира извозването на цялото военно и друго имущество. Дори когато султанът издава заповед турските войски да напуснат Варна, Фазлъ паша не се съобразява с нея, като казва, че няма определен срок за това.
Главнокомандващият на руските войски генерал Тотлебен е силно разтревожен от създалата се обстановка и дори се опасява, че може да се стигне до втори Плевен, т. е. да се наложи градът да бъде обсаден и превзет. В един момент обаче генерал Столипин лично отива в Цариград, взима заповедта на султана, в която е допълнено, че напускането на Варна трябва да стане незабавно, и я връчва на Фазлъ паша. Сега вече той няма какво друго да направи, освен да се подчини...
Турските войници и офицери, военното и другото имущество са натоварени на кораби и превозени в Турция. Руските войски влизат във Варна и обявяват града за освободен и български! В черквата е отслужен благодарствен молебен, а учителят Димитър Станчев изказва благодарността на варненци към освободителите. Знаменателното събитие става на 28 юли 1878 г. С това освободителното дело на Русия в България приключва. Между първия и последния освободен български град (Свищов и Варна) има период от 13 месеца.
 
Руските войски преминават Дунава при Свищов

Дълбок поклон пред подвига на загиналите за свободата на България - Свищов, местността Паметниците

Подписването на Сан-Стефанския мирен договор


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ