28 Март 2024четвъртък22:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Шанс за промяна

Българите най-после започнаха да задават въпроси и се осмеляват да действат

/ брой: 44

автор:Дума

visibility 298

Пламен ЛАЗАРОВ,
кандидат за народен представител от БСП за България, 24 МИР-София



Ситуацията в България днес е драматична и с висока степен на неопределеност. В момента топката тупка в полето на политиците, докато обществото ни проявява определена търпимост и демократична култура, като очаква от тях да са си извлекли поуки от досегашното развитие на процесите в страната.
Става дума за бъдещето на България. Следващият период е характеризиран с желанието на народа за по-добър и справедлив живот, за по-достъпно образование, за повече човешка солидарност пред опасностите на безогледния корпоративен интерес, за повече природа, за повече култура и наука, за ново отношение към света.
Именно това трябва да стане бъдещата основа на новото политическо мислене и новите политически действия в страната. Учудващо е, че досегашните политици все още не усещат в каква посока се разместват пластовете на социалното мислене в обществото ни.
Сегашното българско олигархическо задкулисие е изключително нагло и безнравствено, то от самото начало на въздигането си е готово да мине през трупа на България и нейното гражданско общество в името на своя интерес, а това е интерес на по-малко от 1% от българите. Затова    

последният протестен вот

бе най-вече срещу конкретния бандитски балкански див капитализъм. В основата на тези протестен вот обаче стои общата вълна на събуждане, която минава през целия свят и която се основава на една непоносимост към досегашния модел на корпоративен деспотизъм. Нашата нация най-после започна да задава въпроси и се осмелява да действа. 
Искането на хората е за нова, силно социална политика, основана на уважението към отделния човек в държавата, към начина му на живот. Затова тази политика трябва да е основана върху социални и човешки защити, върху зелени политики, които почиват на идеята за един чист свят, в който няма да ни се налага да водим елементарна битка за незамърсени вода, земя и въздух. Но внедряването на тази нова политика днес започва не само от битката ни с корпоративната безскрупулност, а и от задължителната промяна в съзнанието на всеки един от гражданите на България.
За съжаление някои от досегашните ни мисловно остарели политици не само не направиха равносметка на собственото си поведение, но дори не признават грешките, които направиха, за да се стигне днес до една опустошена страна, обезлюдена извън столицата, лошо образована, с ужасна битова престъпност, която по селата е достигнала размера на престъпен терор. Държава с мафиотско-олигархична икономика, със затлачен обществено-политически живот, с толкова лошо здравеопазване, равносилно на геноциден ефект, със самозабравила се върхушка, която продължава да унищожава остатъците от нашата държава, да разпродава, разграбва и обижда българския народ с безкрайната си арогантност.

Унищожени бяха основните стълбове

на икономиката в България. Вместо да бъде преструктурирана, модернизирана и приватизирана българската икономика, тя бе съсипана без остатък, така че да не може да защити бъдещето си развитие. И именно тези хора, които с досегашните си управления докараха страната ни до това положение, нямат никакво намерение да се оттеглят от политическата сцена. И днес същият този политически елит ни обяснява колко е бляскава, просперитетна и щастлива мизерията, в която живеем, че ако сме просто "позитивни", всичко ще бъде наред.
Затова промяната трябва да започне във всеки един от нас. Нека използваме нашето голямо право и нашата най-голяма сила  - свободния избор. Защото кой е свободен сега, аз свободен ли съм, вие свободни ли сте? Медиите покриват действителността и ние знаем прекрасно, че те показват само едната страна на истината. Заливат ни само със сцени на отчаяние и гняв, със сцени на хора, ругаещи други хора. Но това не е начинът и всъщност нека се запитаме така ли искаме да живеем.
За съжаление днешните политици, които служат за параван на разграбването на публичния ресурс от шепа олигарси, нямат повод за безпокойство. Но трудностите за тях ще дойдат, когато повече хора започнат да се занимават с политика - да протестират, да предлагат решения, да контролират, да участват, да променят партиите отвътре.
Досега правителство и управляващи бяха една затворена система и народът бе част от тази система, защото се бе съгласил със статуквото, гласувайки за тези хора. Днес е време да помислим за една коренна промяна, за една друга нова алтернатива. Необходима е появата на нови хора и нови лица с експертни възможности, желание за промени и ново мислене. За да няма повече хора-факли и младите да не напускат страната.
В противен случай може да чакаме както досега друг да направи нещо или да дойде поредния месия и просто да си умрем в това очакване, констатирайки преди края си, че сме имали живот, в който нищо не се случило. Сега трябва да кажем високо, а и да покажем, че не сме съгласни и искаме да сме свободни да избираме, че не трябва да стоим и да гледаме как

доминото си стои вечно изправено

а ние трябва да сме тези, които ще духнем плочката и ще предизвикаме така наречения "Ефект на доминото". Така политическата ни система ще се промени, хората ще се променят и държавата ни ще се промени и ще стане нормална.
Промяната е необходима за тези от нас, които искат да са свободни човешки същества, оставащи тук в България независимо от това какъв е статусът на всеки един в обществото и каква професия упражнява. Промяната е необходима, за да си помагаме взаимно и да бъдем организирани в едно справедливо и социално общество, където ще дишаме въздуха безплатно, защото сега дори той не е безплатен, където ще ходим по улици, които ще са чисти и без дупки, където ще се чувстваме свободни, защото така сме избрали.
Българският народ не трябва да дължи нищо на чужди правителства и корпоративни интереси, в които ни вкараха досегашните управляващи, карайки ни да се страхуваме дори от самите себе си.
Но не е нужно да живеем повече в страх, и ако искаме да се почувстваме свободни, трябва да се събудим и да променим статуквото. От решението на всеки един от нас зависи бъдещето на децата ни.
Хората сме хирурзите на човешката душа. А хирурзите, както знаете, режат злокачественото в човека. Нека започнем от самите себе си.





 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ