19 Април 2024петък20:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Коварните етикети може да влошат здравето

Или как, избягвайки "вредни" храни и съставки, отиваме в другата крайност

/ брой: 44

автор:Дума

visibility 19

Често се случва на етикета да пише "магданоз от градината на баба", а продуктът да е отглеждан в Етиопия, например. Или "смилянският боб" от етикета да се окаже внос от Китай, а "смолянските картофи" - от Полша. Често твърди европейски сирена се представят у нас като кашкавал. Това са само част от етикетите на храните, които подвеждат или заблуждават потребителите. Проф. Йордан Гогов, експерт по храните, дава тези примери. Нерядко храни се преопаковат и се представят за "био" или "еко", или "органик" Преди време дори имаше куриоз - "Варено-пушени пилешки бутчета от крила"! Хората често са подвеждани от етикетите, че консумират нискокалорична или нискохолестеролна храна, обогатена с витамини и минерали, а се оказва, че не е така, твърдят експертите.
Например съдържанието на нишесте в много млечни продукти и месни консерви, за което потребителите дори не подозират, не е изписано на етикетите. Този пример дава Емил Георгиев от Федерацията за защита на потребителите по време на дискусия на тема "Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителя", организиран от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Експертите са категорични, че основният проблем при етикетирането е недостатъчната или дори отсъстващата информация на етикетите за технологичната обработка, което изгражда у потребителя неправилна представа за продукта.
За жалост у нас още няма ясна нормативна база за степенуване на деянията като измама, подвеждане, заблуда на потребителите, както и санкции за невярна информация на етикета. По думите на Мариана Кукушева българският пазар на храни се развива под мотото "Няма изписан алерген - няма проблем". Честите заблуди са свързани с безпочвени претенции за "здравословна храна", подвеждане, че продуктът е "био" или" еко".
Много се спекулира с темата за глутена в пшеничения хляб, категорична е доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в болница "Царица Йоанна-ИСУЛ". Д-р Радислав Наков, гастроентеролог от същата болница обяснява, че малко хора имат алергия към тази естествена съставка пшениченото зърно - те страдат от цьолиакия (глутенова ентеропатия). Според него, докато това страдание не бъде доказано със съответните медицински изследвания, безсмислено е да бъде избягвано. Няма пряка връзка между глутена и ендокринните, в частност щитовидните заболявания, категорична е доц. Попова.  
Модерно стана и да се избягва маята в хляба. Маята е естествен продукт, съдържа натурални дрожди, които са от голямо технологично значение, но тя е и източник на витамини от групата "В", микроелементи като цинк, магнезий, калций и пр., обяснява дом. Попова. Тя обяснява, че маята може да създаде проблеми само на хора с дразними черва и те могат да я заменят със содата за хляб или бакпулвер. Доц. Попова припомня и друг проблем: появата на псевдомедицински специалисти и диетолози, които налагат мода на "здравословното хранене" като препоръчват непознатите за нашите географски ширини храни като чия, киноа и пр., за приемането на които организмът ни генетически не е пригоден.
Д-р Наков припомня за още един проблем: неотбелязването върху етикетите на добавена лактоза. Той припомня, че 10-12% от хората имат непоносимост към млечната захар, но когато тя не е отбелязана на етикета, те купуват и спокойно консумират продукта, а след това се влошава състоянието им и те не знаят как това се е случило. "Пациентите ни заедно с лечението са получили от нас препоръки за диетичен режим. Те го следват стриктно, но когато не знаят както съдържа един продукт, това може да компрометира цялото лечение", казва гастроентерологът. Той е убеден, че заблуждаващите или подвеждащите етикети на храните, както и тези, в които се спестява информация за съдържанието, на практика рефлектират върху здравето на пациентите им. 
Проблем в етикетите е, че често не се дава информация за технологичната обработка. Липсата на тази информация дава неправилна представа за продукта.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ