20 Април 2024събота10:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Музеят на четвъртата власт

ДУМА е единственият български вестник, чиято първа страница всеки ден е в "Нюзеум"

/ брой: 41

автор:Аида Паникян

visibility 346

Когато се случват исторически за света или нацията събития, когато се случват важни в едно семейство или в живота на отделен човек събития, хората инстинктивно желаят да съхранят и веществен спомен. Често това е вестник от тази дата или поне първа страница на вестник. Такова световно хранилище е "Нюзеум" - музеят на новините и журналистиката във Вашингтон. Името му идва от съчетаването на думите news (новина) и museum (музей). За 9 години от настаняването на музея в новата сграда той стана един от най-посещаваните в американската столица. Например според TripAdvisor "Нюзеум" заема 5-о място от 334-те, които трябва да бъдат видени във Вашингтон.
Разположена в поредицата национални музеи между Белия дом и Капитолия по Пенсилвания авеню, модерната сграда от стъкло, стомана и мрамор съхранява над 35 хил. исторически вестници и периодични издания, има дори от 1526 г. Всеки ден "Нюзеум" представя първите страници на 700-800 вестника от цял свят. В последните 2-3 години ДУМА е единственият български вестник, чиято първа страница е представена в Музея на четвъртата власт в рубриката "Първа страница".
Няма нищо по-логично за български журналист, прекрачил прага на "Нюзеум", да потърси нещо за страната си. От около 10 години България не напуска т.нар. жълта зона на медийната карта на света. Освен нея има още две зони в световната медийна карта - в зелената са страните, в които журналистите могат да вършат работата си, без да са застрашени от натиск от правителствата. В червената зона са държавите, в които няма свобода на словото. Както се казва, няма демокрация, ако няма свобода на словото. Безспорно потискащо бе да видя страната си в жълтата зона, но по-трудно ми бе да си представя как работят колегите от страните, които са в червената зона - с много упорство или с много компромиси.

Свободата на словото


има висока цена, а нея я плащат ежегодно с живота си десетки, понякога стотици журналисти. За тъжната част на нашата професия напомня Мемориалът на журналистите - на стъклени панели са гравирани имената на 2300 репортери, редактори, фотографи, оператори, загубили живота си по време на отразяване на събития. Всяка година тази информация се обновява, към нея вече се прибавят и имената на блогъри, загинали, съобщавайки новини. Година след посещението ми в "Нюзеум", през 2014 г. бе променен начинът на подбор на имената, които ще бъдат гравирани на мемориала - избира се представителна група репортери, чиито смъртни случаи илюстрират опасностите, пред които журналисти в целия свят са изправени.

Философията

която е в основата на създаването на "Нюзеум", е Първата поправка към Конституцията на САЩ, според която "Конгресът няма да прави закон (...) относно ограничаване на свободата на словото или на пресата". Всичките 45 думи на историческата поправка, гарантираща 5 свободи на нацията, са гравирани на част от фасадата на сградата на Пенсилвания авеню върху огромна плоча от розов мрамор от Тенеси (при изграждането на сградата са използвани 50 тона от този мрамор). Другата част от фасадата е стъклена. Самият музей е разположен на 23 хил. кв. м разгърната площ, включително над 25 м атриум.
Седем етажа с експозиции, 15 театрални зали, 10-12 галерии. Когато през пролетта на 2008 г. сградата официално влиза в експлоатация, критиците й са с диаметрално противоположни мнения. Въпреки това "Нюзеум" е в топ 10 на най-посещаваните в американската столица музеи и привлича над 1 млн. посетители годишно. Дори за непрофесионалист е интересно да види в този иновативен музей развитието на новинарството отпреди няколко века до най-модерните технологии. Например в Sports театър може да се види 25-минутен документален филм за някои от най-известните моменти от спортните новини. Една от най-впечатляващите експозции е на фотографите, носители на Пулицър от 1942 г. насам. След ремонта м.г. тази галерия представя на дисплей 40 мащабни фотографии, които проследяват историята на наградата.
Не по-малко вълнуващо е човек, виждал през септември 1989 г. Берлинската стена в... Берлин, около четвърт век по-късно да види част от нея в центъра на Вашингтон.

Връзката на медиите с ФБР

също има свое място в музея с обновяваща се експозиция.
За посетителите на "Нюзеум" е особено забавно пребиваването в интерактивния нюзрум, където всеки може да тества журналистическите си умения. Индивидуални сензорни екрани предлагат на посетителите да подготвят новини, телевизионен репортаж или първа страница на вестник.

Като един от съоснователите на "Нюзеум", Comcast дари 8 млн. долара за организирането на галерия "9/11", посветена на терористичния акт от 11 септември 2001 г. На снимката е една от антените на кулите близнаци

Мемориалът на журналистите, загинали при изпълнение на служебния си дълг

На 6 юни 2016 г. ДУМА се присъедини към призива на "Нюзеум" да почете паметта на загиналите журналисти

Тук е най-големият къс от Берлинската стена

Поглед "от високо" към "Пенсилвания авеню" от терасата "Ханк Гринспън"

Интерактивният нюзрум на NBC News

Галерията "Днешните първи вестникарски страници"

Преобладаващото червено на стената на "Свободата на словото" може да потисне всекиго

Пред "Нюзеум"

Снимки "Нюзеум"
и личен архив

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ