27 Април 2024събота02:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Знаме на турците в България?

/ брой: 40

visibility 33

Христо В. ХРИСТОВ - РЕФЕРЕНТА

И това доживяхме - знаме на турците в България. Произвежда се и се пласира. А кои са етническите турци в България - има ли такива?
Много историци и изследователи доказват българските корени на т.нар. турци. Историкът проф. Петър Петров и изследователят Никола Дамянов от историческия музей в Смолян в своите трудове също доказват, че това са ислямизирани българи. В такава посока са и изказванията на акад. Георги Марков. Доказателство за това са и окончанията на имената им - "-ов" и "-ев". Едни от тях са ислямизирани по икономически причини още в началото на робството. Другите по-късно насилствено. Акад. Антон Дончев с неговата книга "Време разделно" образно представя трагедията им по време на ислямизирането.
През 1950 г. постъпих като ученик в Горски техникум - Велинград. Тук попаднах на книга със заглавие "Пенджикът от Якоруда". В нея се описваха жестокостите при насилственото ислямизиране на българите в този край, бягството им и заселването им в непристъпните родопски гори. По-късно и там са ги намирали и потурчвали. Оттогава в мен се е вселило чувство на преклонение и мъка по съдбата на тези нещастни хорица, по изключително трудния и превратен техен живот. Така се случи, че след 25 години постъпих на работа в Смолянския регион. Десет години преди това бяха възстановени имената на тези ислямизирани българи. За мен това беше огромно удовлетворение. 
Многобройни доказателства сочат, че след ислямизирането християнското население с всички средства се е стремило да пази християнските си атрибути и традиции. Това е ставало тайно, защото при най-малко съмнение се разделяли с главите си. На границата между Пловдивски, Кърджалийски и Смолянски окръзи има едно селце Три могили и около него малки селца и махали. Имената на тези хора бяха сменени по-късно - през 1983 г. Един ден с мой помощник-лесничей тръгнахме към тези места - опороени баири и бит на хората от предните векове. Като наближихме селото, видяхме говедар, който пасеше говедата. Помощникът ми каза, че това е Шабан, който сега се казва Шенко. Провикнах се приятелски: "Ееей, ти Шенко ли си?". Към нас се приближи Шенко, афектиран, зачервен и в упор ме попита: "Ееей, другар, видиш ли това дърво?" - и ми посочи един дъб. - "Ееее, виждам го." - "Какво е това дърво?" - "Не знам, аз не познавам дърветата!" - "Това е дъб и ти не можеш да му речеш бук!" - обясни ми Шенко. Питах го: как се казва кравата ти? - каза ми българско име. - Как се казва кравата на комшията ти? - пак каза българско име. - А кажи ми сега как ти си турчин, а кравата ти е с българско име? - замълча, но аз продължих: ти как смяташ, че дедите ти са турци и са живели тук на голия баир, а българите са живели край Пловдив на хубавата земя? Там са живели, но са ги прогонили по баирите. Ако могат да станат, ще ти откъснат главата. Я се погледни в огледалото - ти си рус със сини очи, приличаш на Васил Левски." 
При последната смяна на имената в Кърджалийско комисията отива при един старец над 90 години и му казват, че има постановление за смяна на имената. Неочаквано човекът обяснил, че не възразява, ама иска да го кръстят Благо. Запитали го защо. "Помня, че като малък ми казваха Благо". Пак там имало род, в който от поколение на поколение си предавали ковчеже със заръка да се отвори при най-големия зор. В случая зорът е, че им посягат на вярата, та отварят ковчежето. Намират вътре иконата на Св. Богородица и други християнски атрибути. Преди известно време разговарях с бивш учител в Кърджалийско. Разказа ми такъв случай: Събаряли стара къща на ислямско семейство. В източната стена намерили ниша, в която имало икона на Св. Богородица, кандило и други християнски атрибути. Ядосал се мъжът, казал, че жена му е гяурка и я изгонил. Майката на жената заръчала да му кажат да провери източната страна на тяхната къща. Там мъжът намерил същите атрибути и се помирили...
След 1989 г. в България благодарение на продажни и примитивни български политици беше регистрирана партията ДПС. Тази етническа противоконституционна партия мъти съзнанието на ислямизираните българи. Ахмед Доган направи теке-паметник на Ени хан Баба на връх Свобода. Патриотичният фронт предложи да бъде признат геноцидът над българския народ по време на турското робство, от партията напуснаха заседанието. Народното събрание така и не се произнесе по този въпрос. Сега пък има регистрирана и нова партия ДОСТ. Ръководи я Местан, който е изцяло протурски настроен и работи в интерес на Турция. Някакви братя Юзеирови правят турски паметници в дворовете си. Беше направена чешма на терористите, взривили влака. Турски разузнавачи с техника шестват необезпокоявани в България. Българските политици обичат да поставят над главите си портретите на Ботев и Левски. Но задават ли си въпроса Ботев и Левски биха ли приели знаме на българските турци? Бих препоръчал на хората от ДПС и ДОСТ да проверят източните страни на старите си къщи...
А аз получих най-голямото си удовлетворение за пребиваването си в Родопите. На осемдесетгодишния ми юбилей хора от Родопите ми подариха разкошна икона на Дева Мария (виж снимката). Това е същността на българския род. Само който е българин, може да разбере този жест!
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ