24 Април 2024сряда04:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книги

Роман

Как Помпей изчезва от картата на историята

Само за няколко часа Везувий погребва два града и цялото им население, оцеляват седмина

/ брой: 39

visibility 773

24 октомври 79 г. сл. Хр. Обикновен петъчен ден в Помпей, град с население от около дванайсет хиляди души. Те, както и безброй много други в империята, работят, отиват в термите, любят се. Но ето че в 13 ч. от намиращия се наблизо Везувий се отприщва енергия, равна на тази на петдесет хиляди атомни бомби. За по-малко от двайсет часа под изгарящ потоп от прах и газ Помпей е задушен от шест метра пемза, докато близкият Херкулан е погребан под слой от двайсет метра компактна кал. Хиляди мъже и жени се опитват да избягат, призовават боговете, но загиват в ужасни мъки. И едва в съвременната епоха ще бъдат открити телата на някои от тях, сгърчени в последните мигове на отчаяното си бягство.
"Трите дни на Помпей" от Алберто Анджела издава "Колибри" в превод на Юдит Филипова. Творбата разказва за изригването през свидетелствата на оцелелите, били те и само седмина. За съжаление само един от тях, Плиний Млади, е описал драмата, която е преживял, в едно свое прочуто писмо до Тацит. За няколко часа два цели града с предградия, ферми и вили са изчезнали от картите и от Историята, а заедно с тях и хиляди хора. Тази книга проследява именно дейността на тези хора през последните два-три дни преди изригването, разкрива онова, срещу което се е наложило да се изправят в ужасните часове, отделящи ги от трагедията. Изпъстрено с детайли и осъвременено с последните научни изследвания, "Трите дни на Помпей" е емоционално пътешествие в античния свят, потресаващ репортаж от една трагедия, уникална книга, която се чете като роман и притежава задълбочеността на научен труд.
След много години, прекарани в изучаване на областта около Везувий, с помощта на археолози и вулканолози италианският палеонтолог, журналист, документалист и блестящ популяризатор Алберто Анджела (р. 1962 г.) възстановява като в предаване на живо дните, белязали трагичната съдба на Помпей. Той проследява час по час живота на своите исторически съществували персонажи - богатата матрона Ректина, циничен банкер, амбициозен политик...
Алберто Анджела е личност с удивителна космополитна култура. Българската публика вече го познава чрез заглавията "Един ден в Древен Рим", "IMPERIUM. Пътешествието на една монета из Римската империя" и "Любов и секс в Древен Рим", припомнят от "Колибри". Фокусирани преди всичко върху разцвета на империята по времето на император Траян, тези книги се отличават с голяма увлекателност и достоверност - съживяват руини, разказват вицове, показват как са се секли монети, какви кулинарни удоволствия и сексуални практики са вълнували великия римски мегаполис.
От дете Алберто обикаля света с баща си, известния телевизионен журналист Пиеро Анджела, научава няколко европейски езика и придобива огромна ерудиция. Автор е (съвместно с баща си и самостоятелно) на десетина научнопопулярни труда, сътрудничи на вестниците "Ла Стампа", "Айроне", "Епока", води предаването "Одисей" по италианската телевизия RAI.

Страницата подготви Вилиана Семерджиева

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ