29 Март 2024петък07:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Позиция

Милка Христова:

Столичани загубиха 15 млн. лева от новите цени на билета

С отмяната им победиха справедливостта и ощетените граждани на София, които заслужават тази справедливост, казва общинският съветник от БСП

/ брой: 38

автор:Деси Велева

visibility 32


Милка Христова e родена на 5 октомври 1957 г. Завършила е право, магистър е по управление на стопанските дейности. Общински съветник от БСП и заместник-председател на Столичния общински съвет. Заместник-председател е и на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика и член на постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост към СОС.


- Г-жо Христова, Софийският административен съд отмени вчера повишението на цената на билета в София. Очаквахте ли такъв обрат?
- Очаквах този резултат, защото вярвам в това, че съдиите са обективни. Те преценяват правилно доказателствата и взеха вярното решение. Победи справедливостта и гражданите на София, които заслужават тази справедливост. Оказа се, че Софийският административен съд е на висотата на изискванията на закона.
Предвиждах този резултат в много голяма степен, тъй като още от самото начало, когато тази наредба беше коментирана в постоянните комисии на Столичния общински съвет, аз и общинските съветници от БСП предупреждавахме, че това решение икономически не е обосновано. Липсват каквито и да е разчети за увеличаването на цената на еднократния билет на 1,60 лева. Няма приложен никакъв механизъм и анализ на приходите и разходите. Просто бе казано, че са необходими едни 15 млн. лв. и че много софиянци пътуват с еднократни билети, а ще ги стимулираме да пътуват с дългосрочни карти.
Още по-нелепото беше, че всичко това беше представено като цел да се преструктурира пътуването, да се направи транспортът по-качествен и по-привлекателен. Никой не ни даде смислен отговор защо се увеличи цената. Ето сега съдът го даде. Така не се вземат решения. И ще направя една аналогия. Това не е първото дело, което Столичният общински съвет губи по такива причини. Ще върна лентата назад през 2014 г., когато същият този съд отмени решението, с което не беше допуснат референдумът за прекратяване на концесията със "Софийска вода" и тогава аргументите на съда бяха същите. Решението беше взето в нарушение на процедурата и не беше мотивирано. Сега сме изправени пред същата ситуация. За мен това е един много сериозен знак към всички органи за местно самоуправление, а и всички органи на държавната и местна власт, че те са длъжни да спазват законите и да мотивират своите решения и тогава, когато има един обективен съд, който спазва закона, резултатът е този.
- Вие казахте, че не сте изненадана. А администрацията на "Московска" 33 и Центърът за градска мобилност, който представи преди година доводите си и искането за увеличение на цената,  според вас изненадани ли са?
- Изненадани са, защото лично се опитаха да заобиколят нормативната уредба, като допълнително с едно становище пробваха да представят механизъм, по който са изчислили, че цената трябва да бъде 1,60 лв. Само, че се оказа, че този механизъм е по правила, които вече са отменени. Така че за всеки колега, който се занимава с право, е ясно, че когато един нормативен акт не е мотивиран, той няма място в правния мир и следва да бъде отменен. И това се случи.
- Какво предстои оттук нататък?
- Това решение е обжалваемо, а след като Столичният общински съвет като страна бъде уведомен за решението, ще следва 14-дневен срок, в който то може да се обжалва пред Върховния административен съд. Той е последната инстанция, и следва да реши да остане ли в сила това решение като законосъобразно или ще го отмени. Лично на мен ми се иска да вярвам, че то е достатъчно аргументирано и мотивирано и ще бъде оставено в сила, но предстои да видим.
Ако наредбата бъде окончателно отменена, ще се върне старата цена от 1 лв. на билет и старата наредба. Но искам предварително да кажа на софиянци, че по силата на едно тълкувание на решение, взето миналата година от ВАС, пари на гражданите няма да бъдат връщани. Аз лично не одобрявам това тълкувателно решение, тъй като смятам, че то на практика толерира държавните и местни органи да бъркат, тъй като не носят последствия от грешните си решения, и се надявам, че рано или късно то ще бъде преосмислено. Всеки орган трябва да носи последиците от грешните си решения и мисля, че така е справедливо.
- А може ли да се изчисли все пак каква е загубата за столичани?
- Ако приемем, че печалбата на общината е 15 млн. лева и сега се твърди, че целта е постигната, респективно можем да кажем, че толкова пари неправилно са излезли от джобовете на софиянци и че загубата е около 15 млн. Всеки може да изчисли какво му струва на него, ако е пътувал с еднократни билетчета.
Тук имаше един голям мит, който надявам се и съдът да е разбрал или ние да сме разсеяли. Твърдеше се, че еднократно билетче използват хора, които не пътуват редовно. Не бива да наказваме тези хора. Това са безработните, майките с малки деца или хора от страната и не могат непременно да пътуват с карти и дългосрочни превозни документи.
Невъзможността на Центъра за градска мобилност да се справи с гратиса доведе до това, дупката от него да се запълва от еднократния превозен документ. На практика стана това, за което предупреждаваха и много граждани - високата цена на билета увеличи гратиса, а не го намали. Всъщност платиха пак редовните граждани.
- Кой трябва да понесе отговорността сега?
- Отговорността, според мен, трябва да я понесат колегите, които подкрепиха цената на билетчето в СОС. Те са публично известни - това са преди всичко общинските съветници от управляващото мнозинство на ГЕРБ, част от реформаторите. Отговорността е и на ЦГМ, който внесе това предложение.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ