24 Април 2024сряда15:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Блок се наводни 2 месеца след санирането

Кметове алармираха, че има неразплатени суми по редовно сключени договори по програмата, което създава напрежение

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 22

Саниран блок в благоевградския квартал "Запад" се наводни. Живущите в блок 53 разказаха, че при последния проливен дъжд покривът на блока протекъл и били наводнени част от апартаментите, предаде БНТ. Най-засегнати са шест апартамента на последните два етажа, като щетите са отлепени тапети и петна по стените. Това става само два месеца след завършване на санирането на сградата.
"Строителната фирма, ако има такъв ангажимент, на база договорите с общината, трябва да възстанови апартаментите на хората или да поеме част от щетите им и да ги обезщети", заяви професионалният домоуправител Ангел Вангелов.
От община Благоевград казаха, че е сформирана комисия, която е извършила проверка и оглед на мястото. Те не вярват, че причината за наводнените апартаменти е некачествено саниране. "Установи се, че теч по покрива няма. Влизали са в абсолютно достъпното подпокривно пространство, течовете най-вероятно са от водопроводна инсталация или теч в съседен апартамент", заяви заместник-кметът на Благоевград Янко Янков.
Живеещите в блока разказаха, че няколко пъти са сигнализирали до общината и строителната фирма за други нередности. "Има подпрозоречни дъски, ламарините, които са поставени, са с обратен наклон. Не с наклон за оттичане, а фактически става нещо като вир. Събира се водата и отива в стената", обясниха те.
Преди ден от БСП оповестиха, че десетки сигнали от опорочени проведени процедури за саниране постъпват в централата на партията. Социалистите обобщават нарушенията, след което ще сигнализират прокуратурата. Най-много жалби има от Благоевград и Пловдив. БСП ще поиска от прокуратурата да направи разследване на целия път по сключване на договорите, контрола, финансирането и обезпечаването на средствата от Министерския съвет. Преди изявлението на БСП от Министерството на регионалното развитие и благоустройството обявиха, че има нередности при изпълнението на програмата за саниране, слаб контрол, както и че бившите управляващи са сключвали договори с етажната собственост, без да е осигурено финансирането за ремонтите. Изнесени бяха данни и завишени цени на санирането, които според бившия регионален министър Лиляна Павлова били пазарни.
Междувременно вчера кметове поискаха повече яснота по отношение на програмата за саниране и алармираха, че има неразплатени суми по редовно сключени договори, което създава напрежение. Програмата за саниране е завършила на 31 декември 2016 г. и нейният ресурс е изчерпан, констатира проверката на служебния регионален министър. Стана ясно, че бюджетът по програмата от 2 млрд. лева е бил разпределен още преди през януари тази година парламентът да одобри втория милиард по бюджета на програмата. Сметката показва, че 2 млрд. лева от бюджета отиват за първите над 2000 блока, а останалите кандидати – също над 2000, продължават да чакат.
Необходима е ясна позиция и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Българската банка за развитие във връзка с финансирането и изпълнението на договорите по процеса на саниране, посочи кметът на Троян Донка Михайлова пред БНР. Притесненията в община Троян започват през декември 2016 г., след като там и в други общини са информирани, че проектите им ще бъдат приоритизирани.  Това, което тревожи местните власти, е, че има много сериозно забавяне на документи, които са подадени в ББР, казва Михайлова. "Ние се опитваме да получим информация от банката какво ще се случва с тези договори, които сме подписали с областните управители и с ББР за финансиране. Това ни тревожи, тревожи и изпълнителите, които имат редовно подписани договори с общините сред процедура по ЗОП", отбеляза Донка Михайлова.
Кметът на Благоевград Атанас Камбитов съобщи, че само в Благоевград не са разплатени 38 млн. лева по програмата за саниране. Благоевград има 141 договора, които са финансово осигурени, а заявленията на гражданите към днешна дата са 327. В момента са завършени 109 обекта.


 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 262

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 230

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 305

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ