29 Март 2024петък03:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В света говори езикът на омразата

"Амнести интернешънъл" критикува България за връщането на Бююк на Турция и отношението към децата-бежанци

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 9

Речта на омразата по света достига нива, невиждани от 30-те години на миналия век. Това констатира в годишния си доклад за състоянието на човешките права по света правозащитната организация "Амнести интернешънъл". Тази "токсична" риторика е направила света по-опасно и "по-мрачно" място, изтъкват от "Амнести". 408-страничният доклад посочва случаи на нарушенията на правата на човека в 159 държави през изминалата 2016 г.
"През 2016 г. циничното използване на риториката "ние срещу тях", омразата и страхът са придобили глобална популярност до ниво, невиждано от 30-те години на миналия век", когато Адолф Хитлер идва на власт в Германия. "Пределите на това, което е приемливо, се променят. Политиците безсрамно и активно легитимират всякакъв род пропита с ненавист риторика и политики, основаващи се на идентичността на хората – расизъм, омраза към жените и хомофобия. Първата мишена са бежанците и ако това продължи през 2017 г., други ще се озоват също в позицията на атакувани", се казва в доклада.
В него се посочва разпореждането на американския президент Доналд Тръмп за затварянето на границите на САЩ за гражданите на седем държави, което бе блокирано от американските съдилища. Друг пример е "незаконното и безотговорно" споразумение за бежанците между ЕС и Турция.
"Амнести" определя унгарския президент Виктор Орбан, турския президент Реджеп Тайип Ердоган и филипинския президент Родриго Дутерте като лидери, които "със своите слова преследват безмилостно цели групи от обществото, нарочват ги за изкупителни жертви и разпространяват идеята, че някои хора са по-малко човечни от другите".
Във връзка със страховете от тероризъм в Европа се въведоха мерки, които значително накърняват правото на личен живот, отбелязват от "Амнести".
Организацията критикува четири от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – Великобритания, Франция, Русия и САЩ, че активно подкрепят сили, отговорни за нарушения на правата на човека в продължаващите конфликти в Сирия, Йемен, Либия и Ирак.
Други близкоизточни страни, в това число Египет, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ, са критикувани, че не организират справедливи процеси за хора, обвинявани във връзка с националната сигурност и с тероризма.
За България "Амнести" изтъква, че страната е нарушила международния правов принцип за забрана за връщане на лице-жертва на нейния преследвач. Българската полиция задържа турския гражданин Абдулах Бююк, който постоянно пребиваваше в България от края на 2015-а, и тайно го предаде на турските власти, посочва "Амнести". Властите действаха на базата на международна заповед за арест от Интерпол, издадена по искане на турското правителство, което изисква Бююк да бъде екстрадиран по обвинения в пране на пари и тероризъм и връзки с движението на Гюлен.
Молбата му за убежище е била отхвърлена само дни преди предаването, осъществено въпреки две произнасяния на съда, които блокираха екстрадицията му. От офиса на омбудсмана пък заявиха, че връщането на Бююк на Турция противоречи на българската конституция, на националното законодателство и на международните юридически задължения на България.
"Амнести" критикува страната ни и за забраната на носене на бурки на обществени места, тъй като тя "може да накърни правата на жените мюсюлманки от етнически турски или цигански произход".
В доклада се посочва, че в страната ни се е запазила практиката на незаконно задържане на непридружавани деца мигранти и че условията в центровете за прием на деца-бежанци са неадекватни. Социалното изключване и широко разпространената дискриминация спрямо ромските деца продължават, отбелязва "Амнести".
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ