29 Март 2024петък09:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Организират маратон за по-добър живот

Технологични идеи срещат нуждите на хора в неравностойно положение и търсят решение в рамките на 72 часа

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 9

За първи път в България ще бъде проведен международният технологичен маратон ТОМ* Мейкатон, който обединява инженери, дизайнери, иноватори и хора със специални нужди в създаването на решения за по-добър живот. Събитието ще се проведе в София в рамките на 72 часа между 20 и 23 април. С него България ще стане част от световната мрежа на ТОМ.
Какви проблеми се решават на проявата? Ким е на 29 години и живее сама в САЩ с двете си кучета. На пръв поглед това не звучи твърде необичайно, но младата дама е родена без ръце и крака. Има хора, които й помагат вкъщи, обаче половината от времето си прекарва сама и точно в тези моменти иска да е независима. Заедно с четирима души по време на ТОМ Мейкатон изобретяват устройство, което помага на Ким да стига до далечни места и да хваща предмети със зъби. "От много години мечтаех за нещо подобно за мен и други като мен, за възможността да седнем с професионалисти и да създаваме неща, които помагат на хората", сподели жената. Проектът за устройството, помагащо на Ким, може да бъде свален за ползване напълно безплатно. Подпомагащите технологии, проектирани на ТОМ Мейкатон, са отворени за свободен достъп (open source).
Да "поправиш" света понякога означава да промениш един човешки живот. За целта не е нужно да бъдеш супергерой или най-добрия хирург. Достатъчно е да имаш технически умения, да искаш да помогнеш и да споделиш идеята си със съмишленици.
До 6 март се приемат регистрации (http://bulgaria.tomglobal.org) на хора или екипи, които искат да използват уменията си и да създадат нещо, което може да промени живота ни към по-добро.
Организаторите на TOM Мейкатон предварително ще съчетаят екипите от изобретатели и нуждаещи се, както и съответните предизвикателства, по които те ще работят. По време на маратона ще бъдат осигурени пространство, материали и техническо оборудване за изработване на прототипи. Планирани са съпътстващи събития, които ще улесняват работата на участниците.

* TOM е абревиатура на Tikkun Olam Makers, което на иврит означава "да поправиш света"

 
Има още начини, с които ТОМ България може да бъде подкрепен. Той се организира изцяло от доброволци и търси финансиране. Всеки може да се включи в кампанията за набиране на средства:
https://www.generosity.com/community-fundraising/tom-bulgaria-make-a-thon-to-change-the-world/x/15800482

"Вярваме, че животът на много от нас може да бъде подобрен, затова се заехме с маратона - разказват организаторите на ТОМ България. - Технологичните разработки, които се превръщат в безценни спътници на хората, са резултат от голямото сърце и убеждението в силата на екипната работа."

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 526

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 532

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ