26 Април 2024петък18:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Юнкер:

ЕС на няколко скорости вече съществува

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 27

Европа на няколко скорости съществува, заяви във вторник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Федералния парламент на Белгия. "Не може някои държави от ЕС да пречат на други да напредват", добави той по повод идеята на Белгия, Люксембург и Холандия, подкрепена и от други страни, за обособяване на ядро и периферия в общността на основата на членството в еврозоната.
Идеята бе представена официално по-рано този месец на заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в Малта. Според тази идея ЕС може да се промени така, че държавите от общността да участват само в онези политики, които възприемат безрезервно.
"Отделянето на средства за отбрана е еднакво важно с инвестициите в хуманитарна помощ", посочи Юнкер. Той отбеляза, че е представил това виждане във вчерашния си разговор с вицепремиера на САЩ Майк Пенс. По неговите думи отбранителните разходи са толкова важни, колкото и средствата, отделяни за развитието на държави извън ЕС. "Имаме инвестиционен план за Африка, това е континентът на бъдещето, трябва да се борим с причините за имиграцията", допълни председателят на ЕК. "Говорим за европейските кризи повече, отколкото за европейските успехи, но от концентрационни лагери и бойни полета достигнахме до траен политически проект, от който полза имат всички, с най-големия вътрешен пазар в света, с обща валута", заяви още председателят на Европейската комисия пред белгийските депутати.
"Кризите пред нас са навсякъде. Откакто оглавих ЕК, първо беше кризата с Гърция, която изглежда вечна, но ще намери решение; последваха войната в Сирия, решението на Великобритания да напусне ЕС, избирането на нов президент на САЩ", посочи Юнкер. Той отбеляза, че преговорите с Лондон, "след внасянето на молбата за развод", ще бъдат трудни, сметката ще бъде солена и въпросът ще засяга всички. Континентът дължи много на Великобритания, без Чърчил нямаше да бъдем тук", коментира председателят на ЕК.
"Финансовата криза беше решена, но не цялостно; против сляпото пестене съм, необходима е гъвкавост. Дори без ограничения на бюджетните разходи, при отговорна финансова политика, резултатите за намаляване на задлъжнялостта в ЕС вече са налице", уточни той.
Юнкер определи идеята за социална Европа като пренебрегваната част от европейския проект. Има огромна бездна между хората и политиците, коментира той. "Европа не може да бъде изграждана срещу народите, подчерта председателят на ЕК. Той припомни, че първоначалната идея за ЕС е родена от политици от Полша и Чехия преди Втората световна война. "Трябва да помним това, когато се случва да назидаваме т. нар. нови държави в ЕС, посочи Юнкер.


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ