26 Април 2024петък15:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стоянка Мутафова получава Наградата на София

Грандамата на българския театър ще бъде отличена за своя принос към актьорската професия

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 152

Актрисата Стоянка Мутафова ще получи Наградата на София, информира Светлана Дамянова от пресофиса на "София филм фест". "Голямо нещо е любовта! Това е импулс. Най-хубавите си роли съм ги правила, когато съм била влюбена." Това каза пред медиите Стоянка Мутафова в месеца на любовта, когато е и родена самата тя. На 95 години "Госпожа Стихийно бедствие", както я наричат с обич, е кандидат за рекордите на Гинес за най-възрастна активно играеща на сцената актриса.
"Урагана Стояна", "Неотразимия женски феномен на българското кино", "Фината аристократка на сцената", "Бунтарката, която може да се държи и като принцеса, и като уличен гамен", "лудетината", "най-смешната актриса", "Школа за начинаещите артисти" или "диагнозата Мутафова" - всичко това е тя, едно от най-впечатляващите лица на сцената и в киното на България.
"Аз бих сравнил миговете от съприкосновението с твоя блестящ талант с магията, която произвежда един уникален електронен музикален уред, наречен теремин, на който човек свири, без да го докосва. Естествена и емоционална, подобно на този невероятен инструмент, без да докосваш публиката физически, ти прегръщаш душата й и досягаш най-нежните струни в сърцето й", каза за Мутафова навръх юбилея й министърът на културата Рашко Младенов.
Няколко поколения помнят опашките за билети пред храма на смеха, създаден през 1956 г. от Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Татяна Лолова и тяхната легендарна трупа. В "най-щастливите години в живота им", раздаващи се на сцената, Мутафова влиза всяка вечер в незабравими образи - Дорина от "Тартюф", Селямсъзката от "Чичовци", Баба Гицка от "Големанов", Мария от "Михал Мишкоед", Фьокла от "Женитба", Коробочка от "Мъртви души", Анна Андреевна от "Ревизор" и др. Въпреки достолепната си възраст, в последните години Мутафова е неузнаваема като Баба Зюмбюла в "Шокова терапия" и Бръмбарова в "Космонавти".
Безкрайно интригуващи са и превъплъщенията й в киното, в едни от най-култовите филми - "Специалист по всичко", "Кит", "Езоп" и "Топло", "Баш майсторът началник". Тя е и любимата баба Цоцолана на поколения деца в екранизацията на "Патиланско царство". Мутафова участва в "Стъклени топчета" (1999) на Иван Черкелов, "Рапсодия в бяло" (2002) на Теди Москов, "Ваканцията на Лили" (2007) на Иванка Гръбчева, "Вчерашни целувки" (2007) на Юрий Дачев, "Ако някой те обича" (2010) на Киран Коларов, както и в сериала "Столичани в повече".

Снимка СФФ

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ