26 Април 2024петък05:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Зимният фестивал на изкуствата в Сочи с десето издание

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 22

Десетият зимен международен фестивал на изкуствата в Сочи бе открит с гала концерт с участието на музиканти и солисти от шест държави, информира ТАСС. Оперни арии изпълни солистката на Болшой театър Олга Кулчинска, свириха италианският цигулар Масимо Куарта и пианистът от Финландия Оли Мустонен. За първи път на сцената на фестивала се изявиха участниците в международния духов квартет Филип Тондре - обой, Франция, Валентин Урюпин - кларинет, Русия, Рие Кояма - фагот, Япония, и Хосе Винсент Катело - валдхорна, Испания. Музикантите представиха рядко изпълнявана концертна симфония на Моцарт.
Радваме се, че се разширяват фестивалът и жанровете, които представя. Още не знаем какво ще включим в програмата следващата година, но вече имаме някои идеи, призна артистичният директор на събитието Юрий Башмет. По думите на маестрото, в бъдещите планове фигурират филмови прожекции, изложби и увеличаване броя на образователните програми за младите хора.
Тези година във фестивала ще вземат участие пианистът Денис Мацуев, цигуларят Вадим Репин, оперната певица Анна Аглатова. Самият маестро Башмет ще се изяви в концерти като солист виолист и като диригент със своите формации - камерния ансамбъл "Солистите на Москва", лауреат на "Грами", и Държавния симфоничен оркестър "Нова Русия".
Специален проект на фестивала е концертът "Там, където Китай и Европа се срещат", в който ще се включат Хонконгският оркестър от китайски инструменти и камерният ансамбъл "Солистите на Москва".
Рок жанрът ще бъде застъпен във вечер на Диана Арбенина и маестро Башмет съвместно с група "Нощни снайпери" и оркестър "Нова Русия". Американският тромпетист и композитор от кубински произход, десеткратният носител на "Грами" Артуро Сандовал ще представи на джаз вечер своето посвещение на родоначалника на съвременния джаз, виртуозния тромпетист Дизи Гилеспи.
Традиционно в програмата на форума ще има театрална вечер, както и балетна гала. В рамките на фестивала ще бъдат организирани и няколко образователни проекта като Академия на младите композитори под ръководството на художествения ръководител на Московската филхармония проф. Александър Чайковски и Академията за млади оперни певци под ръководството на художествения ръководител на Младежката оперна програма на Болшой театър проф. Дмитрий Вдовин. За втори път съвместно с школата на конкурса "Кралица Елизабет" в Белгия и Красел фестивал (Финландия) ще се проведе Младежка музикална академия.
В Сочи ще се състоят финалите на Третия конкурс за млади композитори и Третата школа за млади регионални журналисти, които пишат на културна тематика.

На снимката:
Диригентът Юрий Башмет е художествен ръководител на фестивала

Снимка (с) Артур Лебедев/ТАСС
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ