Готвачи ще рисуват кулинарни шедьоври
/ брой: 37
В третия сезон на любимото кулинарно шоу на България претендентите за титлата "MasterChef" и голямата награда от 100 000 лв. ще последват световната тенденция да нарисуват ястията си, преди да ги приготвят. Скицирането на храна е широко разпространен похват в гурме кулинарията и се практикува от прочутите Chef-готвачи в кухните на най-изисканите ресторанти. Всяко ястие започва като идея - аромат, образ, усещане, за да бъде построено, рафинирано и полирано в незабравима хапка.
Chef-готвачите взимат под внимание много фактори при приготвянето на перфектното ястие - принципите на човешкото хранене, структурата и състава на храната, хранителната стойност на продуктите, социалните норми и психологическите ефекти, за да създадат иновативни ястия с високо качество и "преживяване". Те работят по дизайна на вкуса, консистенцията, текстурата, повърхността, звука при дъвчене, аромата и всички други качества на продуктите. Този процес засяга и идеологията за борба с разхищението на продукти или части от тях, които може да бъдат пълноценно усвоени под различни форми.
Как ще се справят хоби-готвачите с поредното предизвикателство на взискателното жури от кулинарни експерти и ще успеят ли да впечатлят Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев с изкуство на хартия и в чиния отвъд границите на възможното - зрителите на bTV ще гледат от 27 февруари, всеки понеделник и вторник, от 21,00 ч.
Рисунките не са художествено изобразяване на деликатесите, а по-скоро мисловна карта, която визуализира начина на разсъждение на експерта, фазите на приготвяне и крайния вид на продукта