29 Март 2024петък12:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Гаранция за победа на изборите

В съвременния свят доверие печелят политиците с кауза, която би променила статуквото

/ брой: 37

visibility 16

кфн Скъпидар Николов

На последните парламентарни избори за БСП за нас гласуваха ни повече, ни по-малко - 475,000 избиратели. Сега социологическите изследвания показват за предстоящите избори почти равни резултати за БСП и ГЕРБ. Ние ще се мобилизираме и ще победим, разбира се. Но дори и да направим много добра кампания по стария модел, ще достигнем не повече от 700-800 хиляди гласа. Социолозите прогнозират неслучайно, че БСП има такъв таван от избиратели. Простите прогнозни схеми показват, че това няма да е достатъчно, за да управляваме. Ако сме на първо място, с малка преднина, ще трябва да избираме за коалиция между патриотите и ДПС, защото Марешки се обяви за десен. Не можем да изберем ДПС, защото ГЕРБ, Патриотите и Марешки ще се обединят и ще управляват. Патриотите, дори и да ги поканим за коалиция, ще предпочетат вместо крехка коалиция с нас, сигурната тройна коалиция с ГЕРБ и Марешки. Ако АБВ и реформаторите прескочат 4% бариера, отиват леви при леви и десни при десни и схемата остава същата. Следователно, на БСП не е нужна просто победа,

нужна е голяма победа

с фантастичния резултат от 1 200 000 избиратели. Това не е толкова нереално, като се има предвид, че през 2005 г. за нас гласуваха 1 100 000 избиратели. При това положение, евентуалната коалиция с патриотите ще бъде стабилна. Но, за да гласуват за нас тези 700-800 хиляди колебаещи се избиратели в повече от твърдото ядро от 500 000, е нужна съвсем нов тип избирателна кампания, коренно различна от досегашните.
Защо досегашните ни предизборни кампании са така неефективни и са една от причините за все по-ниските резултати? Всички кампании се провеждат главно в две направления. В първото членове от ръководството представят пред медиите платформата на Партията. Защо такова говорене не дава добри резултати? При всяка предизборна кампания виждаме как медийните изяви, колкото и да са добри, трудно се открояват в общия хор на изявите на 30-40 политически лидери от основните партии. Всички те говорят добре, обещават високи заплати и пенсии, ниски данъци и осигуровки, борба с корупцията и престъпността, ефективни реформи.
Хората по света и у нас искат промяна на статуквото и всички политици убедително заявяват, че точно те се тези, които ще осъществят тази промяна. Като слушаме представителите на БСП, ние от твърдия електорат виждаме, че те говорят най-убедително, че нашата платформа е най-добра. Забравяме обаче, че в случая нашето мнение не е важно за изборната победа, защото ние така или иначе ще гласуваме за БСП. Важно за победата е какво мислят за говоренето на ръководителите на Партията тези 700-800 хиляди

колебаещи се леви избиратели

които този път непременно трябва да ни подкрепят. Нека не забравяме, че мнозинството от тях са гласували навремето за царя, немалко от тях са подкрепяли ГЕРБ, част от тях са гласували за патриотите, а на последните избори и за Марешки.
Големият въпрос е как да се говори така, че те отново да гласуват за нас. Не искам да приличам на ментор на ръководителите на БСП, които ще се изявяват пред медиите. Това са хора с голям капацитет, опазил ме бог да ги поучавам. В същото време, в дискусията преди изборите, различните мнения не може да не са полезни. Затова ще си позволя да направя предложение.
Вече става ясно, че в съвременния свят вярват на онези политици, които имат кауза, чрез която да променят статуквото. Приемат се предимно нови лица, които се явяват пред обществото с мисия. Известно е, че изразената позиция от политика ще се приеме като кауза, ако е кратка, ясна, запомняща се и главно, да е много важна за колебаещия се избирател. Според мен като кауза ще прозвучи, ако се каже нещо такова например за здравната система: "Днес в здравната система се плаща за количество. Затова лекарите поставят болния в болница, без да е наложително, затова му правят скъпоструващи изследвания, от които той няма нужда, затова има случаи на направени операции, които може и да не се правят и всичко това, за да се вземат парите от пътеката. Аз, ако ми повярвате и ми дадете да управлявам здравната система, ще направя така, че на лекарите да се плаща не за количество, а за качество. И те ще работят за качествено лекуване на пациентите". Такава позиция колебаещите се ще приемат за кауза и

ще гласуват за нея

Добре ще бъде кампанията на БСП да премине под лозунга "Всичко за България". На младите ще им допадне, ако се говори за Българската мечта, осъществима в нови условия.
Второто направление в предизборните кампании на БСП се изразява в срещи на представители на ръководството на Партията с избиратели. Цяло чудо е, че те успяват да отидат на толкова много места и да се срещнат с толкова много хора. Най-простият анализ показва, че всичко това не би осигурило главното - тези колебаещи се 700-800 хиляди избиратели да гласуват за нас. Защо? Защото всички тези изтощителни за нашите ръководители срещи са с твърдия електорат от 480 000 избиратели, които и със срещи, и без срещи ще гласуват за БСП. Получава се така, че на тези срещи се убеждават и без това убедените. Нашите ръководители, които обикалят като апостоли страната, нямат физическа възможност да се срещнат с 1 200 000 избиратели, а и колебаещите се 700-800 000 не идват на нашите митинги. В същото време, ако искаме да ги привлечем на наша страна, трябва да стигнем до тях, да говорим с тях на четири очи, да ги убедим да дадат гласа си за нашата Партия. Това е реално, това може да стане, защото БСП, за разлика от другите партии, има партийни организации, които могат да организират кампания сред тези 700-800 хиляди колебаещи се. На предишните предизборни кампании

това не се случваше

Защо?
Спомнете си как премина последното партийно събрание на вашата партийна организация. Секретарят (или председателят на организацията, както е по Устав) в отчетния доклад с няколко изречения е отчел дейността на организацията. Така е било в огромното мнозинство партийни събрания, защото секретарите няма какво да отчитат. Те не са виновни за това. Вината за липсата на интересен, съдържателен, организационен живот на партийните организации е главно на старите състави на Националния съвет и по малко на областните и общински съвети на Партията. Партийните организации, за да се превърнат в клубове, в които е интересно, в които ври и кипи от дискусии, Висшият съвет, областните и общински съвети трябва да ги захранват периодично с интересни теми за обсъждане и с необходимите материали за тях. Това не е самоцелно. Партийните организации да се изпълнят с живот е жизненоважно за Партията по много причини, но две се откроявят.
Първата - само жизнени, дееспособни партийни организации биха могли да изпълнят главната задача във всяка предизборна кампания - да обезпечат стотици хиляди колебаещи се избиратели да гласуват за БСП. Това е реално, защото това са най-близките хора за всеки партиен член. Някой ще каже, че и без дееспособна партийна организация всеки партиен член може да убеждава близките си хора. Опитът от последните провалени наши кампании показва, че това не се получава и това не е случайно. Само действена, работеща партийна организация може да мобилизира своите членове. От една страна, при дискусията в нея на всеки член ще стане ясно какво и как да говори, и от друга, не бива да мислим, че тези разговори са лесни. Ефективността ще се повиши, ако членовете на ППО споделят помежду си как минават те, какви са аргументите на колебаещите се и как се оборват.
Втората жизненоважна причина за това да се възродят нашите партийни организации е необходимостта за

обновяване на Партията

Кой млад човек ще иска да постъпи в партийна организация, чийто членове веднъж или два пъти в годината се събират, за да отчетат "богатата" си дейност. Млади хора ще дойдат при нас, ако имат своя младежка ППО, в която да спорят и да изказват мнението си по актуалните проблеми на деня. Такава партийна организация за младите й членове ще бъде клуб, място за срещи на чай и кафе, в който те ще се чувстват в своя среда. Не е трудно, висшестоящите Национален, Областен и Общински съвети да обезпечат това да се случи чрез системно изпращане на материали. Вярно, че това е сериозно предизвикателство. Ще могат ли апаратчиците да извършват този висш пилотаж - да не пращат на ППО скучни, чисто партийни бумаги, а интересни теми и проблеми.
Ние сме облагодетелствани от това, че няколкостотин хиляди млади хора гласуваха за Румен Радев. В тази социална група все още има натрупана енергия, която е престъпление да не използваме. Ще бъде добре Партията да обяви набор от млади хора в чест на изборите, който да продължи и след тях. Кампания за прием с правила, отчетност и т.н. Трябва да бъдем оптимисти. Партията е в подем. Имат значение и обективни условия, очакванията за промени в света и у нас, провала на ГЕРБ, но главната причина за обновлението на Партията е в новото й ръководство. Председателят на Партията, новите лица в ръководството, новата насока в работата, новият дух се пренасят на всички нива и стигат до партийните организации. Това е гаранция за победа в изборите. Хората ще се убедят, че новата БСП е новата политическа сила, която ще осигури просперитет на нова България.

Снимка: Благовеста Цветкова
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ