29 Март 2024петък15:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Каква трябва да бъде нашата енергетика?

Устойчива, екологосъобразна, сигурна и ефективна са характеристиките на отрасъла, с които не бива да правим компромис

/ брой: 36

автор:Дума

visibility 224


Доц. д-р инж. Станимир Калчевски*

Енергетиката днес е глобална. Обхванала е планетата Земя в мъртва хватка в резултат от изчерпването на органичните енергийни ресурси,  търсенето на нови видове енергийни източници и смяната на въглеродна с нисковъглеродна. Изграждането на чиста и екологосъобразна, ефективна и устойчива световна енергийна система е първостепенна задача пред цивилизованото съвременно човечество.
Политиката обхваща всички сфери на обществения живот. Към тях причисляваме вече и енергетиката, тъй като нейното значение стана космополитно. Човечеството сега е зависимо ежедневно от потенциала на световния енергиен запас. Минералните богатства силно влияят върху икономиките на държавите, континентите, света. За България и Япония този въпрос е еднозначен. Те са държави с изключително беден ресурс на енергия. Япония има силна енергийна сигурност, ние не. Япония има силна енергийна диверсификация, ние не. Япония има ярко минало, добро настояще и много светло бъдеще. Ние имаме ярко минало, заплетено настояще и неясно бъдеще. Но Япония стои най-високо в технологично отношение в света. Затова пък ние сме в благоприятно

геостратегическо положение

Правя това сравнение, за да знаем къде сме.
Всяка цивилизация се отличава по възможностите си за направляване, обработване и консумиране на големи количество енергия. Така например изучавайки термодинамиката на древния Рим стигаме до извода, че по-дълбоката причина за рухването му е влошената енергия от земеделието (намаленото плодородие на почвата и селскостопанските добиви). Минавайки пък през термодинамиката на индустриалното общество от края на 20 в. и началото на 21 в., стигаме до въпроса какво не бе в ред и защо, при овладяването на енергията през този период? Вследствие  глобалното затопляне, като резултат от въздействието на парниковите газове настъпват промени в температурата на повърхността на Земята, намаляват добивите в земеделието, топят се вечните ледове, причиняват се природни катаклизми, повишава се нивото на световния океан и десетки други аномалии. В основата на този "бич" за човечеството са промишленото производство, енергетиката и обезлесяването на планетата. Глобалната индустриална икономика днес разчита почти изцяло на минералните горива, изгарянето на които генерира парниковия ефект.
При разглеждането на политиката и другите сфери на обществения живот трябва дебело да подчертаем, че вече над двадесет години между тях все по-категорично се намества енергетиката с нейните страховити проблеми (енергийната екологията, глобалното затопляне, изчерпването на световните ресурсни запаси от минерални горива, световното господство, прираста на населението по света и др.). Преходът от

ерата на минерални горива

към ерата на водородната икономика (енергетика) тече може би бавно, но неумолимо.
Политиката е не само концентриран израз на икономиката, но вече и енергийна гаранция на народите и света. Енергетиката все по-безапелативно определя бита на човечеството, решава острите социални проблеми, гарантира бъдещето му. Отношенията между политиката и енергетиката бавно и последователно се развиват повече от 40 години, но през последното десетилетие добиха такава дълбочина и безапелационност, че всяко тяхно подценява носи драматични и съдбоносни последствия за света.
Българите днес сме разединен, объркан и измъчен народ. Причината за това е неправилната политиката. Ако енергетиката на един народ е люшкаща се, значи този народ е болен народ. Енергетиката обаче може и трябва да бъде една от тезите, които да обединят нашия народ. Трябва ни само една люта зима и режим на тока, може би. Как да спрем 34-годишното люшкане при строителството на АЕЦ "Белене"? Само чрез национално обединение в името на нейното доизграждане, можем да го направим.
Ще припомня, че 65% от населението в света никога не е използвало телефон или GSM, а една трета от човечеството не е имало

достъп до електричество

или някаква друга форма на търговска енергия, от една страна. От друга,  положението на онези, които ползват всичките тези блага, не е по-добро. Как политиката и енергетиката ще решават тези проблеми утре? 
Можем ли да си представим България, ако например спре токът за една седмица? Не, защото това е апокалипсис. Нито политиката, нито енергетиката могат да допуснат това. Днес непрекъснатостта на електроснабдяването е култ. Ето примери: прекъсването на електрическия ток за съвсем кратко време (например за осем хилядни от секундата) може да доведе до катастрофа. В някои фабрични производства даже моментно примигване може да срине съоръжения и да причини загуби, възлизащи на милиони. Прекъсванията на тока струват на индустрията на САЩ между 12 и 26 милиарда долара годишно (по данни за 2002 г.).
Енергетиката оказва пряко влияние върху идеята за световно господство и хегемония. Днес светът трябва да отговори на въпроса каква енергия е необходима на човечеството до края на 21 и през 22 век, за да оцелее? Тази енергия на първо място трябва да е социално защитима, устойчива, екологосъобразна и ефективна. Енергетиката трябва да бъде такава, че да е готова да гарантира всички положителни тенденции в обществения живот. 
Грижата за състоянието на нашата енергетика е

грижа на държавата

Устойчивата енергийна система е гаранция за устойчива държава.
Може ли светът да се подготви за утрешния ден за население от около 20 млрд. души? Тук определено място заемат политиката и бъдещият световен ред. Възходът на човечеството в съвременния свят е насочен с упование към утрешния ден. Какъв ще бъде той? Как световната енергетика ще участва в решението на острите социални проблеми на обществата (предимно цените на енергийните ресурси и тяхната наличност), в една постиндустриална среда?
Бъдещето на енергетиката неумолимо следва своя ход и е мерило при оценката на прогреса на човешката култура:
- безотпадни технологии;
- термоядрен синтез - пътят към този най-модерен енергиен източник минава през милиарди инвестиции и дългогодишна изследователска работа. За целта в момента се реализира програмата ITER на стойност от около 10 млрд. евро от седем държави, която предвижда за 30 години той да се реализира. Първоначалното пускане в експлоатация на пилотния проект се очаква към 2020 г.;
- повишаване електропроводимостта на съществуващите електропреносни системи чрез въвеждането на свръхпроводящи такива;
- слънчева космическа енергетика през 21 в. (превръщането на Космоса в главен енергиен доставчик и изграждането на космически електростанции). Тези държави, които успеят да разположат в Космоса свои енергийни системи,те ще господстват в близко бъдеще в света(САЩ, Русия, Китай, ЕС и т.н.);
- максимално оползотворяване на всички видове ВЕИ и енергийна ефективност;
- водородната икономика (енергетика) с нейните енергийни клетки; те, енергийните клетки, подготвят настъпващата нова енергийна ера на "електропроизводството на място"- технологиите от малък мащаб в непосредствена близост до или на площадките на крайния потребител - фабрики, търговски предприятия, квартал и частни жилища, които ще дават най-ниски цени на електроенергията. Очаква се това да е пътят за измъкване от бедността на милиарди хора по света. Целият този енергиен режим на Земята, който не замърсява, децентрализира и демократизира, е добро бъдеще. Водородът като гориво е обещание за благоденствие на човека на Земята.
Всички споменати аргументи имат своето политическо измерение, но все още фундаменталният проблем на цивилизованото човечество - енергията,   не е намерил мястото, което заслужава

в дневния ред на политиците

Нека сега се върнем към нашия повседневен енергиен бит. Изграждането на съвременната материално-техническа база на енергетиката у нас датира от края на 40-те години на 20 век. Считам, че нашата партия от 50-те години на миналия век до началото на 21 век изгради мощна материално-техническа база на българската енергетика:
- хидроенергетика, с над 50 крупни ВЕЦ, мощна помпено-акумулираща ПАВЕЦ-Чаира "Белмекен - Сестримо";
- атомна енергетика с АЕЦ "Козлодуй"(макар и наполовина унищожена от ЕС);
- мощна газоснабдителна система с вътрешна - национална и трансмагистрална система от 1973 г. насам;
- мощна електропроизводствена и електроразпределителна система;
- мощна топлоенергийна и топлоразпределителна система;
- разви съвременния въгледобив и минното дело и др.
Това е само малка част от националната ни гордост. Но каква трябва да бъде нашата енергетика? Как стоят нещата за днешния и утрешния енергиен ден на България?
Необходима е на първо време спешна рестартизация на някои структуроопределящи обекти в енергетиката: АЕЦ "Белене" и "Южен поток", нефтопровода "Бургас-Александруполис" и пълна диверсификация, широка и всеобхватна енергийна ефективност, цялостно използване на ВЕИ, повсеместно оползотворяване на старите местни енергийни ресурси и разработване на нови - Добруджанското и Ломското въглищно находище. Нашата енергетика трябва да стане трайно устойчива, екологосъобразна, сигурна и ефективна. Тя ще бъде територия на младите и образовани хора, енергийното бъдеще им принадлежи.


*Авторът е бил експерт в комисията по енергетика в 36 и 37 НС, хоноруван преподавател в ТУ - гр.София
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ