24 Април 2024сряда13:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП иска ревизия на дълга на ГЕРБ от 16 млрд. лева

Двата основни стълба в политиката на ГЕРБ рухнаха - строителството на магистрали и еврофондовете, обяви Корнелия Нинова

/ брой: 35

автор:Дума

visibility 1020

Мария Нинова

БСП иска от служебното правителство ревизия на дълга от 16 млрд. лв., които изтегли кабинетът "Борисов 2". Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова вчера на пленум на партията. Искането на Нинова е провокирано от изказване на Бойко Борисов, че взетият дълг е непокътнат и стои във фискалния резерв. "Отдавна питаме защо правителството на Борисов задлъжня България с 16 млрд. лв. Кой ще връща този дълг? Думите му, че дългът стои в резерва, също са лъжа", обяви социалистката.
Нинова заяви, че БСП ще изчака пълния доклад на служебния кабинет за ревизия на правителството на ГЕРБ и ще коментира секторно истинското състояние на държавата, в което се намира. Тя коментира само нещата, които са излезли досега за работа на бившите управляващи. Председателката на БСП е категорична, че двата основни стълба в политиката на ГЕРБ са рухнали - строителството на магистрали и еврофондовете.
От констатациите до момента се вижда, че "пътната мрежа не се поддържа, а обществените поръчки за строителство на магистрали са нагласени до такава степен, че само не е казано името на фирмата", изтъкна Нинова. Тя припомни, че социалистите предупредиха за това преди 5 месеца, но тогава бяха наричани "лъжци". "Сега излиза истината. Не строят магистрали, а нагласяват обществени поръчки. Затова и качеството им е такова. А къде отиват парите на хората, ще разберем", категорична бе Нинова.
Лидерът на БСП припомни спрените пари по програма "Наука" и риска за спиране на средствата в Министерството на земеделието заради забавени обществени поръчки. И за това социалистите са алармирали преди 4 месеца, а бившите управляващи пак са ги нарекли лъжци. Лъжа според Нинова е именно твърдението на ГЕРБ, че строителството на магистралите е правено от държавната фирма. "Държавната фирма е само касичката, през която минаваха плащанията към частните и приближените до властта фирми", обяви червената лидерка. Във връзка с ОП "Наука" Нинова припомни сигнала на БСП до бившия образователен министър Меглена Кунева за риска от спиране на програмата, но тя не е разбрала. "ГЕРБ отстояваха със зъби и нокти реформата в образованието, както и програмата, когато ние предупреждавахме за пропуските там. Програмата в земеделието - имало забавяне, защото ние сме били поставили условия отиващото си правителство да не пуска обществени поръчки в последния месец - лъжа. Само за един месец това правителство изхарчи над 2 млрд. лв. А обществени поръчки са пускани и в деня на предаване на властта - 27 януари", каза социалистката.
В отговор отново на думи на Борисов, че заложеното в управленската им програма е продължаване на старите политики на ГЕРБ, Нинова обяви, че те ще продължават това, "което над 2 млн. българи отхвърлиха с гласуването си на президентските избори". Тя е категорична, че БСП е алтернативата на старото и го доказва с обновяването на листите си. Председателката на БСП отбеляза, че ГЕРБ излизат на предстоящите избори освен със старата платформа и нейното продължение, но и със старите лица, а при БСП обновлението е 40%.

Корнелия Нинова коментира фактите, които са излезли до момента от ревизията на управлението на Бойко Борисов

снимки: Благовеста Цветкова

Отиваме на избори като доказана алтернатива

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 78

Всеки десети родител отказва задължителна ваксина

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 78

Партия "Средна европейска класа" напуска ПП-ДБ

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 78

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 163

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 150

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 175

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ