26 Април 2024петък14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

България се поклони пред Левски

Апостола отдавна е светец за народа и шифърът на тази святост е закодиран в неговото тефтерче

заяви в Карлово премиерът Огнян Герджиков

/ брой: 35

автор:Дума

visibility 18

Хиляди българи се поклониха пред Апостола на свободата Васил Левски. Служебният премиер Огнян Герджиков участва във възпоменателната церемония по случай 144-та годишнина от гибелта на Апостола в Карлово. Като народ сме щастливи, че имаме богатство като Васил Левски, заяви той и отбеляза, че Левски отдавна е светец за народа и шифърът на тази святост е закодиран в неговото тефтерче. "И си мисля, че и ние, които сме се захванали да теглим общите народни дела в Българско, дали и ние да вземем едно такова тефтерче, в което да отбелязваме като Дякона кой, колко и какво е свършил в "ползу роду", каза Герджиков.
В рамките на церемонията премиерът прие строя на представителната рота на 61 Стрямска механизирана бригада и клуб "Родолюбие". Възпоменателният митинг завърши с полагане на цветя пред паметника на Васил Левски, едноминутно мълчание и заря.
В традиционната възпоменателна церемония пред паметника на Левски в София снощи се включи президентът Румен Радев. Преди това в столичния храм "Света София" бе отслужена панихида в памет на Апостола, която продължи с литийно шествие до паметника му, който е един от първите, издигнати след Освобождението. През целия ден столичани полагаха цветя пред паметника на Апостола.
Националната библиотека "Свети Кирил и Методий" обяви 19 февруари за ден на отворените врати. Посетителите имаха възможност да разгледат изложбите "Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски" и "Посветен на Отечеството". В Националния военноисторически  музей бе организиран публичен дебат на тема "Полезно ли е за България идеализирането на Левски?".
Стотици пловдивчани почетоха паметта на Апостола пред паметника му в подножието на Хълма на освободителите. След традиционната военна церемония слово за Васил Левски прочете учителят по история от Националната търговска гимназия Георги Василевски. Той припомни дълбоко демократичните устои на Левски, изключителната му чувствителност и към най-дребните намеци за диктаторство, когато "всички решения трябва да се вземат с вишегласие", дори в условията на дълбока конспирация.
В Ловеч проявите започнаха с традиционния поход "По стъпките на Апостола" до Къкринското ханче, където е заловен. Там се проведе историческа възстановка на клетва на комитетски дейци.
И българите в Кипър вчера преклониха глава пред паметта на Апостола на свободата. Венци и цветя в знак на почит и признателност положиха  много българи от различни краища на Кипър пред барелефа на Левски пред посолството на страната в Никозия. Тържественото отбелязване бе по инициатива на българското посолство, подкрепена от Съюза на българите в Кипър и българските училища на острова.

Снимка Благовеста Цветкова

Стотици столичани се поклониха пред паметника на Левски

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ