18 Април 2024четвъртък23:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Кой се страхува от БСП?

Има български политици, които са готови винаги да обслужват чужди интереси, без да се замислят за интересите на България

/ брой: 35

автор:Дума

visibility 48

Николай ШОПОВ

    Предизборната кампания още не е започнала, листите на партиите не са готови, предизборните щабове още не са започнали истинската си работа, гражданите не са усетили дъха на предстоящите избори. Няма яснота коя партия ще бъде първа политическа сила. Ще има ли възможност да се сформира правителство. Може ли да се направи въобще работеща и принципна коалиция. И преди да са ясни отговорите на всички тези въпроси започнаха атаките срещу БСП. Заплахи за бунтове, протести, барикади. Казвам, че са срещу БСП, защото е ясно, че ако изборите бъдат спечелени от ГЕРБ или от десните, то заплахи няма да има.
   
Първите предупреждения дойдоха

от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев. Той заплаши, че работодателите ще организират протести, ако БСП реши да поднови строежа на АЕЦ "Белене". Доколкото знам, господин Домусчиев не е енергиен специалист. Едва ли има ясна представа необходима ли е ядрена енергетика на България. Сигурно не знае и как точно ще се строи централата, с какви средства, с какви инвеститори. Ще бъде ли полезна за България или не. Неизвестни много. Но ние вече сме готови с протестите. Защо г-н Домусчиев? Ами ако България след години се окаже в положение, че има недостиг на електроенергия, кой ще отговаря? Страната ни е заобиколена от всички важни инфраструктурни проекти. И не само енергийни. Енергийната независимост също е елемент от националната сигурност. Сигурността не са само въоръжените сили. Националната сигурност са силната икономика, добрият жизнен стандарт, качественото образование, достъпната и добра медицина, социалната справедливост, ниската престъпност, независимата правосъдна система. Защо г-н Домусчиев не се замисли върху тези свръхнаболели проблеми, които задушават българското общество вече 25 години. А се заема с един въпрос, който е извън неговите компетенции.
    Има български политици, които са готови винаги да обслужват чужди интереси, без да се замислят за интересите на България. А в другите страни не е така. Германия независимо от санкциите срещу Русия мисли за енергийната си сигурност и ще строи "Северен поток-2." Дори Норвегия разреши използването на нейни пристанища за строителството му. Унгария въпреки заплахите от ЕС ще строи атомната централа "Пакш". Турция ще строи "Турски поток" и атомна централа. България, която имаше невероятната възможност да бъде енергиен център на Балканите, може да се окаже в положение да бъде зависима от съседите си и да внася газ и електроенергия от тях. И защо? Защото сме щели да бъдем зависими от Русия.
Защо Германия и останалите европейски държави не се страхуват от тази зависимост? Или ние сме в кохортата на патологичните русофоби като Балтийските страни и Полша. А между другото тези дни полският външен министър заяви, че трябва да се направи всичко възможно да се подобрят взаимоотношенията с Русия. Само ще добавя, че аз не съм адепт на строителството или не строителството на АЕЦ "Белене" защото не съм наясно с много въпроси. Но не искам голословно, с политически мотиви да се отказваме от проекти, които ще бъдат полезни за България.
    Не закъсня да се обади и специалистът по всичко Илиан Василев. За един мандат в Русия той стана специалист по ядрена енергетика, по руската политика и др. Той беше още по-нагъл и заяви, че това, което става в Румъния, ще бледнее пред това, което ще стане в България, ако БСП спечели изборите.

Очакват се протести, сериозни сблъсъци

барикади и въобще всенародно недоволство. Защо? Защото БСП може да дойде на власт, а на г-н Василев това не му харесва. Той не знае БСП как ще управлява, какви стъпки ще предприеме, какви успехи или неуспехи ще има. Но вече е готов с протести, барикади и битки. Г-н Василев, колкото се страхува от победа на БСП, повече се страхува, че десницата няма да успее да влезе в парламента. Страхуват се да не се повтори 2013 година, когато народът не ги избра. Мислят да повторят сценария на платените протести.
    ГЕРБ, толкова самоуверени до президентските избори в победите си, сега се уплашиха и още незапочнала предизборната кампания, започнаха атаките срещу програмата на БСП. Как била в областта на фантастиката, как държавата ще фалира, защото разходите били големи, как обещаваните цели били неизпълними. Горанов каза, че били направени разчети. А защо не направиха необходимите разчети, когато взеха заем от 16 милиарда лева? Защо сега обещават пенсии, средна заплата от 1500 лева, грижи за хората в неравностойно положение, основен приоритет да бъде образованието. А когато бяха на власт, намалиха разходите за образование. Защо не реализираха програмните си обещания, когато бяха на власт шест години? Да, в програмата на БСП може и да има слабости, да не са обяснени заложените цели както трябва. Разбира се, че за 4 години България не може да стане 8 милиона. Това е дългосрочна задача. Но ако не се постави сега, то никога няма да започне да се работи по този толкова наболял проблем. А при управлението на ГЕРБ страната има най-ниската раждаемост след Втората световна война. Да, раждаемостта е доброволен акт, но осигури ли правителството на ГЕРБ достатъчно възможности и условия за по-висока раждаемост? Не, не осигури.

Защо имаме най-висока смъртност в ЕС?

Защо България е най-корумпираната държава в ЕС? Защо има най-лоша бизнес среда в България? Защо чуждите фирми напускат България? Защо сме на едно от най-последните места по свобода на словото? Защо имаме най-зависимите медии? Защо сме най-бедната държава в ЕС? С въпросите можем да продължим още много. И всичко това след шестгодишно управление на ГЕРБ. Защо искат отново да управляват, след като не са завършили и двата си мандата? Това за какво е показателно? За липса на качества, на компетентност, на идеи за развитието на страната, на политическа воля и решителност.
    Страхът от БСП личи и от смехотворното изказване на Йорданка Фандъкова, че аварията на парното може би се дължи на саботаж. Вместо да търси причината в некадърното управление, в безотговорността и корупцията, в лошата организация, причината се търси във външни фактори. Фандъкова внушава, че аварията е предизвикана от саботаж, хората са гневни и няма да гласуват за ГЕРБ. С такива внушения, политика и организация на работата провалите са неизбежни.
   
Със заплахи завърши мандата си

и "незабравимият" президент Плевнелиев. В едно от последните си интервюта той заяви, че е готов да отиде на барикадата. На коя барикада? Срещу хибридната война? Срещу Русия? Или на евроатлантическата барикада? А може би на барикадата, ако БСП спечели парламентарни избори?
    Традиция е в годините на прехода "най-демократичните" сили в България, след като нещо не им харесва, да организират протести, гражданско неподчинение, барикади. Така беше след изборите 1991 година, през 1997 година, така беше и през 2013 година. Защо тези демократи са готови да не признаят резултатите от изборите? Защото може би няма да влязат в парламента. Но когато декларираш, че си демократ, трябва да се подчиняваш на правилата на демокрацията. А демокрацията е власт на мнозинството, на закона, на нормите, на процедурните правила. При демокрацията не може да има привилегировани. Съществува всеобщо, равно и пряко избирателно право. Къде е границата на демокрацията и кога гражданите имат правото да излязат на улицата? Тогава, когато държавата не спазва законите и нормите. Когато законите са спазени, когато интересите на гражданите са защитени и се призовава за протести, тогава настъпва властта на улицата, на анархията, на безвластието. Слага се край на демокрацията. Това ли искат призоваващите за протести?
    Защо се страхуват от предстоящите парламентарни избори? От една евентуална победа на БСП. Страхуват се от възхода, от енергията, от вярата в идеала. БСП е единствената партия, която има ясен идеал. Именно идеалът дава сила, дава увереност, влива енергия, сплотява и води към победа.


текст под снимките:

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев се закани, че бизнесът ще излезе на протест, ако БСП дойде на власт


С тъпани и пърформанси платени соросоидни агитки цяло лято сваляха правителството на Орешарски, сега техни организатори обещават същото за БСП
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ