29 Март 2024петък10:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МЗ ще преговаря с производители да намалят солта в хляба и млякото

Ваксини има до лятото, успокоиха здравните власти

/ брой: 34

автор:Аида Паникян

visibility 1326

Представители на МЗ ще преговарят с хлебопроизводители и млекопроизводители да намалят съдържанието на сол в прокутите си с по 5% годишно. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов при представянето на политиките на МЗ в областта на общественото здраве. В момента са сформирани две работни групи, които трябва по време на мандата на служебния екип да разработят два проектозакона -  за въвеждане на допълнителни такси при напитки, които съдържат захар и за поетапно елиминиране трансмазнините в преработените храни. Тези проекти ще бъдат предложени на следващия парламент за гласуване. Засега обаче не е ясно какви стойности на захар и трасмазнини ще бъдат заложени като оптимални за здравето.
Каменов представи вече известните данни, че всеки трети в България пуши, всеки четвърти употребява алкохол, а близо 3/4 от хората у нас са с много ниска физическа активност. Раждаемостта у нас е една от най-ниските в Европа, а смъртността е с 50% по-висока от средноевропейската.
Забраната за пушене на обществени места не е ефективна, признаха от МЗ и предлагат да се изработи нарочен закон срещу тютюнопушенето.
С недостатъчния персонал и финансиране ръководството на МЗ обяснява неефективната работа на здравните власти по отношение на общественото здраве. Щатът в Районните здравни инспекции през 2011 г. бе 3341 души, а през 2015 г. е 2500 души, обобщи Каменов. По думите му 25% от работещите в РЗИ са на минимална заплата, а средната възраст е 54 г. Националните програми за подобряване на здравето на българина трудно се осъществяват най-вече заради недостатъчното финансиране.
265 деца от Регистрационно-приемателните центрове за бежанци са имунизирани, каза Каменов. Той обясни, че и над 90% от българските деца, които подлежат на имунизация по Националния имунизационен календар са ваксинирани. Служебният зам.-министър заяви, че се търсят възможности за рамкови споразумения с фирмите производители на ваксини за повече от една година, за да бъде обезпечена страната за по-дълъг период.  
Не се очакват проблеми с доставките на ваксини, стана ясно от думите на зам.-министъра и на главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. В момента текат обществените поръчки, а наличните ваксини ще стигнат до края на май или началото на юни, когато се очаква да бъдат доставени новите, увери д-р Кунчев.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ