19 Април 2024петък09:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Памет

Датата

/ брой: 34

автор:Дума

visibility 34

 

1740 - РАЖДА СЕ ОРАС ДЬО СОСЮР, ШВЕЙЦАРСКИ УЧЕН (УМИРА 1799 Г.). Геолог, ботаник и алпинист, изследовател на Алпите. Смята се, че е един от първите, предложили термина "геология" (1779). За нуждите на алпинистите конструира първата в Европа походна печка за приготвяне на топла храна чрез слънчевите лъчи.

1879 - РАЖДА СЕ ОВАНЕС АДАМЯН, АРМЕНСКИ ИНЖЕНЕР (УМИРА 1932 Г.). Изобретател на телевизията и факс машината. През 1907 г. провежда в Берлин първото в света експериментално предаване на цветни картини на разстояние 600 км. През 1921 г. докладва идеята си за факс машина на Осмия всеруски конгрес по електротехника в Москва, а през 1930 г. осъществява първото в света факсово предаване от Москва до Ленинград.

1925 - УБИТ Е ТОДОР СТРАШИМИРОВ (Р. 1880 Г.). Политик от БРСДП, по-късно - от БРСДП (ш.с.), а от 1920 г. - от БКП, брат на писателя Антон Страшимиров. Арестуван от режима на Цанков дни преди Септемврийското въстание (1923). Освободен, тъй като е избран за депутат. От трибуната на НС разобличава репресиите на режима спрямо опозицията и интелигенцията. В деня, в който отправя запитване до министъра на вътрешните работи, е убит на улицата.

1927 - В РУСЕ СЕ РАЖДА ЛЕОН ДАНИЕЛ, ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР (УМИРА 2008 Г.). Работи в театрите в Русе, Бургас, Враца, София, в БНТ, в Студия за хроникални и документални филми. Между забележителните му спектакли са "Три сестри" и "Вишнева градина" на Чехов, "Дванайсета нощ" на Шекспир, "На дъното" на Горки и др. Отличен с много награди, доктор хонорис кауза на НАТФИЗ.

1935 - РАЖДА СЕ КИРИЛ НЕШЕВ, ФИЛОСОФ (УМИРА 2010 Г.). Завършва философия в СУ, специализира в МГУ "М. Ломоносов" в Москва, професор. Научните му интереси са в областта на етиката. Бил е декан на Философския факултет и зам.-ректор на СУ. Автор на монографии и брошури, сред които "Азбука на семейната етика", "Българинът днес - съдба и свобода", "Политическата етика" и др.

1990 - ОСНОВАНА Е КНСБ. Конфедерацията на независимите синдикати в България е наследник на организацията Български професионални съюзи (БПС), преименувана през 1989 г. в Независими български професионални съюзи (НБПС). XI извънреден конгрес на НБПС на 17 февруари 1990 г. е и I учредителен конгрес на КНСБ.

2008 - КОСОВО ОБЯВЯВА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ СЪРБИЯ. България и още 73 държави, 22 от които членки на ЕС, както и САЩ, Канада и Австралия, я признават. През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН поисква от Международния съд в Хага да се произнесе дали решението не противоречи на международното право. На 22 юли 2010 г. съдът излиза с решение, че актът не е в нарушение на международното право. На 27 юли 2010 г. сръбският парламент приема резолюция, че въпреки това решение Сърбия няма да признае независимостта на Косово.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ