Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

17 Декември 2017 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

Руски бизнесмен иска да купи Левски

Дмитрий Косарев предлага 10 млн. евро на Спас Русев за акциите на синия клуб

Дума

17. Февруари 2017 , брой: 34   546   0Руският бизнесмен Дмитрий Косарев изрази желание да придобие акциите на ПФК Левски и да инвестира 10 милиона евро в клуба. Той изпрати отворено писмо на български и английски до Надзорния съвет на ПФК Левски АД и до медиите.
"Доколкото разбирам, стародавният, именит и обичан футболен клуб Левски е в много опасно състояние...Поради това бих желал да предложа едно от малкото решения, с които разполага футболен клуб Левски, преди да последва стъпките на ЦСКА, Локомотив София и други - фалит. С настоящото изразявам желанието си да придобия ФК Левски и да инвестирам 10 млн. евро от собствените си средства. Позволете ми да подкрепя Левски за неговото оцеляване, а и за да процъфти за бъдещите поколения!", пише Косарев.
Той твърди в писмото си, че собственикът на "сините" Спас Русев е пред фалит и "не може да изпълни ангажиментите си към клуба и това поставя "водещия клуб в критична ситуация, която може да доведе и до социални проблеми". Според Косарев, насроченото за 3 февруари Общо събрание на Левски е било отложено, тъй като Русев е бил в Швейцария "за да се моли на колене пред своите кредитори в опит да предотврати непосредствения си фалит".
"Ето защо реших да пратя това писмо и да предложа помощ. Всички футболни привърженици в България си спомнят как феновете на Левски се подиграваха на ЦСКА, че бяха придобити от Литекс, но сега фалиралият собственик на Левски се опитва да направи същото - той води клуба към провал", пише Косарев и подчертава, че за него "ще бъде чест да подкрепя този велик български клуб".
"Това Отворено писмо е адресирано до Спас Русев и до надзорния съвет на ФК Левски, но поради неговата значимост, то е адресирано и до българските медии на вниманието на обществеността", се казва в писмото, подписано от Дмитрий Косарев. От офиса на ПФК Левски отрекоха да са получавали писмото от Косарев.
Неизвестен допреди 2 години, руснакът Дмитрий Косарев изведнъж се превърна в чест гост по страниците на определени медии, най-често около собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Руснакът се опитвал да гради имидж на бизнесмен и инвеститор в България, който е придобил съвсем законно редица предприятия, прехвърлени на негово име, по думите му, лично от избягалия в Сърбия Василев. През лятото на 2014 г. банкерът прехвърлил на свое име 43% от БТК, като лично придобил собствеността на лихтенщайнското дружество SHCO 79, което и без това контролираше до този момент, за сума от само 20 000 евро, макар че пазарната стойност на акциите възлизала на стотици милиони. Впоследствие на сцената се появи мистериозният белгиец с руски паспорт Пиер Луврие, който твърдеше, че е самостоятелен играч на международните пазари, а Василев лично му бил прехвърлил за 1 евро дружествата „Виваком“, "Дунарит", „Авионамс“, „ГАРБ“, „НУРТС“ и "Фърст Диджитъл". В замяна Луврие обещал да плати дълговете на тези компании от около 900 млн. евро, но не с лични средства, а с пари, които тепърва щял да събира от инвеститори. След като стана ясно, че Луврие е подставено лице на Василев, белгиецът се покри и набързо „върна“ тези дружества на издирвания от Интерпол банкер. В началото на 2016 г. пък Косарев обяви в поредица от интервюта по руски и български медии, че е притежател на контролния пакет акции на БТК, който обаче му бил измъкнат от Спас Русев.

Снимка Медиапул

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"