19 Април 2024петък22:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Медицината с повече шансове за лечение на епилепсия

В България вече има дневен център за хора с епилепсия, но обичайните лекарства пак изчезват

/ брой: 34

автор:Дума

visibility 1037

Епилепсията е едно от най-старите известни заболявания, за което има писмени данни от 4000 г. пр.н.е.
Терминът епилепсия има древногръцки произход и означава "нападам, атакувам". Тя е хронично мозъчно разстройство, което се характеризира с повтарящи се епилептични пристъпи и последващи невробиологични, когнитивни, психологически и социални последствия, гласи дефиницията на Международната лига срещу епилепсия (International League Against Epilepsy).
По данни на СЗО около 50 млн. души на планетата страдат от това незаразно заболяване, а близо 80% от тях живеят в бедни държави, където хората са с ниски доходи. Всяка година средно 2,4 млн. души са диагностицирани с това мозъчно разстройство. При 6 от 10 души със страданието то е с неясен за медицината произход. За останалите случаи се смята, че причината може да е в увреждане на мозъка в пренаталния период на развитие или сериозна травма на главата, или инфекция на мозъка като например менингит, или мозъчен тумор, или някакъв генетичен синдром.
Лечението на заболяването не е скъпо и струва около 5 щ.долара годишно, съобщават от СЗО. Позовавайки се на скорошни изследвания, от организацията съобщават, че над 70% от страдащите от епилепсия в страните с ниски доходи може да бъдат успешно лекувани именно с познатите евтини лекарства. Още повече, че при 2-5-годишно успешно лечение при 70% от децата и 60% от възрастните може да няма последици от рецидивите.
От СЗО предупреждават, че в повечето страни, където хората са с ниски доходи, страдащите от епилепсия имат ограничен достъп до трудовия пазар, в Китай и Индия заболяването може да е причина за анулиране на бракове. В наши дни в цивилизованите страни подобни действия са осъдителни, но все още съществува стигмата. Въпреки това хората, страдащи от епилепсия, могат да водят нормален живот при адекватно лечение. Много атлети, писатели, предприемачи, лекари, родители и артисти страдат от епилепсия.
На страдащите от епилепсия по медицински причини е забранено шофирането и работата с машини поради опасностите от самонараняване и нараняване на други хора.
Специалистите невролози разполагат с широк спектър от медикаменти от групата на антиепилептичните, за да осъществят успешна терапия. Независимо че периодично у нас "изчезват" от аптеките евтини, но животоспасяващи медикаменти за лечение на епилепсия.
След близо 20-годишни перипетии, на 13 февруари (Международният ден на хората с епилепсия, който се провежда всеки втори понеделник на февруари), в София бе открит първият в България Дневен център за деца и младежи с епилепсия. Центърът е сбъдната мечта за десетки семейства на деца и младежи с тежка форма на страданието, каза при откриването му Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). В него ще се полагат грижи за около 40 деца и младежи, което ще им даде възможност да се социализират и да развиват талантите си, а на семействата им ще позволи да работят и да водят нормален начин на живот.

Как да реагираме?

Медиците са категорични, че хората с епилепсия не бива да крият заболяването си. Така ще може близки, приятели, колеги, съученици да помогнат на страдащия в случай на нужда.
В случай, че човек около вас получи епилептичен припадък, запазете спокойствие, препоръчват от adaptbg и съветват да се предприемат следните стъпки:
- Огледайте се намира ли се човекът на опасно място? Ако не, не го местете! Отстранете всички предмети, като мебели например, далеч от припаднали.
- Запишете точния час, в който е настъпил припадъкът.
- Останете с човека. Ако той не колабира, но изглежда блед или объркан, внимателно го отведете далеч от всяка възможна опасност. Говорете тихо и спокойно.
- Ако човекът колабира и падне на земята, подложете нещо меко под главата му.
- Не го задържайте!
- Не слагайте нищо в устата на човека!
- Проверете точното време отново. Ако конвулсивният припадък (гърч) не спре до 5 минути, повикайте линейка.
- След като пристъпът отмине, поставете човека в стабилно легнало положение и се уверете, че дишането му се връща към нормата. Внимателно проверете дали в устата му няма предмет, който запушва дихателния тракт (например храна или изкуствени зъби). Ако дишането на човека звучи различно след припадъка, повикайте линейка.
- Останете с човека, докато напълно се възстанови от припадъка. Ако са настъпили наранявания или човекът получи нов припадък, преди да се е възстановил напълно от първия, незабавно повикайте линейка.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ